Gündem Milliyet Sanat 45 yaşında

Milliyet Sanat 45 yaşında

05.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk sayısı 29 Eylül 1972 yılında, Abdi İpekçi’nin yönetiminde Milliyet gazetesinin bir ilavesi olarak çıkan Milliyet Sanat dergisi bu yıl  45 yaşında. Kültür sanat dünyasının neredeyse yarım asırlık tarihinin belleği ekim ayı sayısında...

Milliyet Sanat 45 yaşında

Türkiye’nin köklü kültür sanat dergisi Milliyet Sanat, ekim sayısında 45. yaşını kutluyor. Kültür sanat dünyasının zenginliğini 45 yıldır sayfalarına taşıyan dergi, 45. yaş günü için kapsamlı bir içerikle geçmişe, bugüne ve geleceğe bakıyor. Derginin 45. yıl dosyasında kurucu Abdi İpekçi’nin derginin yayın hayatını müjdeleyen yazısından eski genel yayın yönetmeni Tuğrul Eryılmaz’ın görüşüne; Adalet Ağaoğlu, Orhan Pamuk, Filiz Ali, Füruzan, Tayfun Pirselimoğlu’nun da aralarında olduğu kültür sanat dünyasının önemli isimlerinin dergiyle ilgili açıklamalarına yer veriliyor. Dergide emeği geçenler, katkıda bulunanlar ve takipçileri derginin kendileri için ne ifade ettiğini anlatıyor. Dosyada derginin arşivinden bir seçki de okurla buluşuyor. Milliyet Sanat’ın 45 yıllık kapaklarından seçmelerle okuru bir zaman yolculuğuna davet ediliyor.

Haberin Devamı

Derginin plasik sanatlar sayfalarında Balkan Naci İslimyeli, 70. yaş günü sergisi ‘Hatırla’yı Milliyet Sanat okurları için anlatıyor. Diyarbakır’ın güncel sanat mekânı Loading’e de aynı bölüm içinde yer veren Milliyet Sanat, DEPO’daki yeni sergiyi de okurlarına tanıtıyor.

Yeni etkinlikler

Milliyet Sanat’ın sinema sayfalarında, sinemanın nabzını tutan festivallerden Toronto’ya dair bir izlenim yazısı yer alıyor. Oyuncu portresi olarak bu ay gösterime giren ‘Good Time’da eski imajını bir kez daha yıkan Robert Pattinson’ın kariyeri mercek altına alınıyor. Şu günlerde devam eden Filmekimi’nden sinema yazımının deneyimli kalemi Sevin Okyay’ın 15 filmlik seçkisi programını henüz tamamlamamış okurları bekliyor. Yeni filmi ‘Happy End’i sunan Avrupa sinemasının usta ismi Michael Haneke’ye dair önyargıları yıkmayı hedefleyen bir yazı da derginin sinema sayfalarında...

Haberin Devamı

Derginin müzik sayfaları, ünlü İngiliz grubu Oasis’in vokali, ilk solo albümü ‘As You Were’i yayınlamaya hazırlanan, Gallagher kardeşlerin küçüğü Liam Gallagher üzerine bir portreyle açılıyor. Türkiye hiphop sahnesine yıllar sonra hareket getiren Ezhel, Türkiye’nin ilk reggae grubu unvanını taşıyan Sattas, ekimde Zorlu PSM’ye konuk olacak nevi şahsına münhasır yorumcu Patricia Kaas ve bu ay Viyana’nın müzik mabedi Musikverein’da vereceği konserle klasik müziğin şampiyonlar liginde yarışacak Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın şefi Sascha Goetzel, müzik sayfalarının diğer konukları arasında bulunuyor.

Sezonun oyunları

Sahne sanatlarında heyecanla beklenen Sabahattin Ali uyarlaması ‘Kürk Mantolu Madonna’yı oyunun yönetmeni Engin Alkan derginin okurları için anlatıyor. Sezonu Brecht ve Kovaçeviç oyunlarıyla açacak olan eser seçimleri ve aldığı ödüllerle son yıllarda kendinden sıkça söz ettiren Tiyatroadam da sahne sanatları bölümünün bir diğer konuğu.

Milliyet Sanat dergisinin edebiyat sayfalarında ise Dan Brown’ın Türkçe çevirmeni ve editörüyle yapılmış bir söyleşi, Mario Levi’nin yeni romanı ‘Yanlış Tercihler Mahallesi’ hakkında verdiği bir röportaj ile 1978 yılında çıkan Milliyet Sanat dergisine yaptığı bir desenle kapak olan Beysun Gökçin’in yeni kitabı ‘Çizik’ hakkında bir değerlendirme bulunuyor.

Haberin Devamı

Milliyet Sanat 45 yaşında

Derginin hazırlık serüveni

Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Sanatlar Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin proje hocaları Burcu Dündar, Haluk Tuncay, Uğurcan Ataoğlu ve Umut Südüak, bu yıl diploma öncesi son proje olarak Milliyet Sanat dergisini seçti. Derginin Görsel Yönetmeni Ayla Dündar ile Sayfa Sekreteri Atilla Şen 45. yılını kutlayan Milliyet Sanat’ın özel sayısının kapak çalışmasından logosuna, içerik seçiminden sayfalarının mizanpajına kadar hazırlanış serüvenini öğrencilerle paylaştı. Ayrıca Dündar ve Şen, derginin 2014’te yenilenen tasarımının püf noktalarıyla ilgili bilgiler aktarırken soruları da yanıtladılar. Öğrenciler yeni bir Milliyet Sanat tasarlamak için kolları sıvadılar.

Milliyet Sanat 45 yaşında