GündemMilyon dolarlık çocuklar!

Milyon dolarlık çocuklar!

13.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Lisesi öğrencileri... Kimisi Harvard, Yale gibi dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında sayılan eğitim kurumlarına, kimisi Avrupa ülkelerinin seçkin okullarına kabul edildiler. Bununla da kalmayıp toplam 1 milyon dolardan fazla burs kazandılar

Milyon dolarlık çocuklar


Vehbi Koç Vakfı (VKV) Koç Lisesi’nin 209 öğrenciden oluşan 2012 mezunlarının 105’i Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki seçkin okullara kabul edildiler. Tüm dünyada üniversitelere kabul ve alınan burs oranları oldukça azalmasına rağmen, VKV Koç Özel Lisesi öğrencileri önümüzdeki yıl dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ABD’nin en prestijli sekiz okulunun oluşturduğu “Ivy League” (Sarmaşık Ligi) olarak bilinen üniversitelerde okuma şansını elde ettiler. Öğrenciler, Harvard, Yale, Columbia, University of Pennsylvania, Brown, Duke, Georgetown, Stanford gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli okullarının yanı sıra, Kanada’da McGill ve ve University of Toronto, İngilitere’de Cambridge ve Kings College’a ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde güzel sanatlar ve mimarlik bölümlerinden kabul aldılar.

Hastalığı yendi
Hamdi Soysal, University of Pennsylvania’da işletme okuyacak. Genç yaştaki hikayesi herkese örnek olacak cinsten. Koç Lisesi’ne başladığı ilk yıl hazırlık öğrencisiyken Hodgkin adlı lenf hastalığına yakalandı. Hazırlık yılının ilk döneminde okula gidemedi ve kemoterapi, radyoterapi tedavisi aldı. Tedavisinin ardından tekrar okula başladı ve öğrenimine yatılı olarak devam etti. Bırakın isyanı, geçirdiği hastalığa yakalanmış olan birçok genç ve ailesine rehber olmak için kitap yazdı. Ardından “Hodgkin: Bir Hayat Tecrübesi” kitabının İngilizce çevirisini yaptı. Kitabının Türk tıbbi derneklerin yardımıyla Türkiye’de ve Dana Farber Enstitüsü yardımıyla da Amerika’da hasta gençlere rehberlik etmek için kullanıldığını söylüyor. Hamdi Soysal, 4 yıl boyunca Birleşmiş Millitler’in model olarak alındığı hem ulusal hem de uluslararası olmak üzere 20’ye yakın konferansta önemli pozisyonlarda bulunmuş. Lisenin Model Birleşmiş Milletler Konferansı olan MUNDP’nin Genel Sekreterliği’ni de üstlenmiş. Kendisini “Aslen Ankaralı olan ve şu anda Antalya’da yaşayan iki jinekoloğun oğluyum” diye anlatıyor.

Zorlu seçim
Ayşegül Uysal, yatılı öğrenim gördüğü okulundan University of Chicago’ya gitmeye hazırlanıyor. Ekonomi okuyacak. Birleşmiş Milletler ya da bu gibi uluslararası platformlarda çalışmak ve Türkiye’yi temsil etmek istiyor.
Dicle Kara, okulun 5 yıldır tam burslu yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerinden birisi. Hazırlık sınıfında İngilizce’yi arkadaşlarına sevdirmek için şiir aktiviteleri düzenlemiş. Son yıllarda Türkiye’de alt gelir grubundaki aileleri okul öncesi eğitim konusunda bilinçlendirme çalışmalarında aktif olarak yer almış. Dicle Kara, Üniversite için de Morehead-Cain bursu almaya hak kazandı. Bu burs University of North Carolina at Chapel Hill’in dünyada her yıl 60 öğrenciye zahmetli bir seçim sürecinden ve mülakatlardan sonra verdiği 4 yıllık çok kapsamlı bir eğitim ve araştırma fırsatı. Ev hanımı anne, İngilizce öğretmeni babanın 3 çocuğundan biri. Öğrenmeyi ve öğretmeyi çok sevdiğini bu nedenle de akademisyenlik yolunda ilerlemek istediğini söylüyor.

Seçil Harvard’a
Seçil Altıntaş, Harvard Üniversitesi’nde öğrenim görecek. Okulunda “Engelleri Aşalım Kulübü”nü kurmuş ve okula görme engelli bir öğrencinin burslu olarak alınması için okul yönetimini ikna etmiş. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde ilk kez engelli bir öğrencinin Koç Özel Lisesi’nde okumasının planlandığını gururla söylüyor. Ayrıca, Uluslararası Volvo Adventure Yarışması için görme engellilere hitaben Braille alfabesiyle yazılı öykü kitabı üretme projesiyle Türkiye ikinciliği de bulunuyor. Engelliler ile ilgili aktivitelerinin yanı sıra düzenli olarak yelken yapıyor ve İstanbul Yelken Kulübü’nün lisanslı sporcusu.

Sanat okuyacak
Aslı Özdoyuran, School of the Art Institute of Chicago’da başarı bursuyla Güzel Sanatlar öğrencisi olacak. 8 yaşında heykel yapmaya başlamış. Zaman içinde heykeltraşlık tutku olmuş. Gelecek planlarını, “Birçok kişiye göre belki de çok belirsiz bir gelecek planım var. Güzel sanatlardan kopmayacağım kesin ve ailemin bu konuda beni desteklemesi çok hoşuma gidiyor. Daha akademik bir master programının üzerine geleceğimi planlarım diye düşünüyorum. Hayalim, çok donanımlı bir heykel atölyesine sahipken aynı anda faydalı bir işte çalışmak. Ama bu iş küratörlük müdür, sanat eğitmenliği midir yoksa bambaşka bir şey midir onu bilemem” diye anlattı.