Gündem Minik kalpler koruma altında!

Minik kalpler koruma altında!

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dr. Demet Erciyes’in Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’yla hayata geçirdiği ‘Çocuk Kalpler Ölmesin’ projesine, Dünya Sağlık Örgütü’nden destek geldi.

Minik kalpler koruma altında

Kardiyoloji uzmanı Dr. Demet Erciyes’in projesi ‘Çocuk Kalpler Ölmesin’ kapsamında İstanbul’da yaşayan 5-15 yaş grubu okul çağı çocuğu, kalp taramasından geçirilecek. Doğumsal ve sonradan edinilen kalp sorunlarını belirlemek için öğrenciler, okullarda öğrenciler muayene edilecek, EKG ve kalp ultrasonları çekilecek.

Haberin Devamı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Ofis Başkanı Dr. Pavel Ursu, önceki gün Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane Külliyesi’nde bir araya gelerek, protokol imzaladı.

Prof. Cevdet Erdöl, “Bu proje, okul çağında bulunan ve kalp hastalığından habersiz olarak büyüyen çocuklarımızı tespit edebilmek ve ileride onları koruyabilmek için başlatılmıştır. Üsküdar, pilot bölge seçildi” açıklamasını yaptı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise “İstanbul’da 3 milyon öğrenci var ve bunların hepsinin bilinçli ailelere sahip olduğunu söyleyemiyoruz. Çocuklarımızın erken yaşlarda genetik ya da farklı sebeplerle oluşan hastalıklarının koruyucu hekimlik zihniyetiyle taranıp, tedavi edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Projenin mimarı, Dr. Demet Erciyes’le detayları konuştuk.

- Proje hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ülkemizde ve dünyada kalp hastalıklarından ölüm, birinci sırada. Bu durum, yıllardır değişmiyor. Oysa ki, bu sorunlar önlenebilir ve tedavi edilebilir. Ancak çocuklarda kalp hastalığı kolayca gözden kaçabiliyor. Tanı konulmadan çocuğun yaşı ilerledikçe bu rahatsızlıkların tedavi imkanı azalıyor ya da tamamen ortadan kalkıyor. Organda öyle değişiklikler oluyor ki, çözümler tükeniyor. Bu yüzden projemizin adı, ‘Çocuk Kalpler Ölmesin’. Üsküdar’da başladık ama zamanla tüm Türkiye’ye hatta, komşu ülkelerle bütün bölgeye yayılacak.

- Türk çocuklarında kalp hastalıkları ne sıklıkla görülüyor?

Türkiye’de yılda 15 bin çocuk kalp hastası olarak doğuyor. Bunların büyük kısmı tanı ve tedavide geç kalındığı için ölüyor. Romatizmal kalp hastalıkları, Akdeniz’e komşu ülkelerde daha sık görülüyor. Ülkemiz de bu riskli grupta. Kardiyoloji alanında dünyada hangi tedavi uygulanıyorsa, bizde de aynısı uygulanıyor. Buradaki sorun, farkındalık. Aileler çocuklarına kalp hastalığını kondurmuyor, minikler de kendisini ifade edemiyor. Bu projede en büyük amaçlarımızdan biri de, öğretmen ve ailelerde de farkındalık yaratmak.

Haberin Devamı

- Aileler hangi belirtilere dikkat etmeli?

Dudaklarda morarma, biraz koşunca nefes nefese kalma, hatta koşmak istememe, merdiven çıkarkan zorlanma ve kalp ritminde şaşma gibi belirtiler kalp hastalıklarına işaret edebilir. Bebeklerde iştahsızlık, meme emmeme ve kilo kaybı iyi takip edilmeli.

SURİYELİ AİLELERİN FARKINDALIĞI AZ

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Ofis Başkanı Dr. Pavel Ursu, Türk sağlık sistemini değerlendirdi ve Suriyeli mültecilerin durumuna dikkat çekti: “Türkiye’nin son 15 yıldır sağlık sistemindeki gelişmeler tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Sistem, daha modern ve güçlü hale getirildi. Bu projeye destek vermemizin en önemli nedenlerinden biri de Suriyeli mültecilerin durumu. Özellikle çocukların sağlık kontrollerinden çok sık geçmediğini ve ailelerin bu konuda farkındalıklarının az olduğunu görüyoruz. Tedaviyi ulaşamamak gibi bir sorunları yok ama bilgi eksikliği çok. Suriyeli çocukların büyük kısmı Türkiye’de okula gidiyor ve bu onlara ulaşmak için iyi bir şans. Böylece hangi hastalarına sahip olduklarını anlayabilir ve onları tedavi edebiliriz.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR HASTANEDE TEDAVİ EDİLECEK

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ertuğrul Okuyan, projenin nasıl işleyeceğini şu sözlerle anlattı: “Özellikle Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde faranjit sonrası gelişen kalp sorunları olabiliyor. Hastalık iyi tedavi edilmediğinde, bakteri kalbe yerleşebiliyor. Proje kapsamında çocukları muayene edip, EKG ve kalp ultrasonu yapılacak. Bu sayede üfürüm, ritim bozukluğu ve doğumsal kalp anomalisi gibi sorunları saptayabileceğiz. Takip edilmesi gereken hastaları, Sağlık Bilimleri Ünüversitesi bünyesindeki eğitim ve araştırma hastanelerine yönlendireceğiz. Çocuk kardiyolojisi bölümünde ileri tetkikleri ücretsiz yapılacak. Buradan gelen bilgiler, Türk çocuklarının kalp hastalıklarıyla ilgili istatistiklerini ortaya koyacak.”