Gündem Mobil mescit geliyor

Mobil mescit geliyor

15.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazanın ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle Diyanet il ve ilçe müftülüklerini uyardı. Turizm bölgeleri ile yayla turizminin yoğun olduğu yerlerde teravih namazının rahat kılınması için mobil mescitler kurulacak

Mobil mescit geliyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaz ayına denk gelen Ramazan için il müftülüklerine, eğitim merkezi müdürlüklerine, din hizmetleri müşavirlik ve ataşeliklerinden, Türkiye Diyanet Vakfı’na gönderdiği genelgeyle bir takım düzenlemeler yapılmasını istedi. Bu yıl 31 Temmuz gecesi ilk teravih namazının kılınacağını ve 1 Ağustos itibariyle oruç tutmaya başlanacağı belirtilen genelgede, ramazan ayı boyunca vaaz ve irşat hizmetlerinde “Ramazan ve komşuluk” konusunun ele alınacağı bildirildi.

Yaylalarda teravih kılınacak
Diyanitin genelgesine göre, ramazan ayının ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde ve yayla turizmin yoğun olduğu yerlerde teravih namazı kılınması için gerekli tedbirler alınacak.
Turizm bölgelerinde, sahil sitelerinin bulunduğu mahallerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde, vatandaşların ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli tedbirler alınacak, mahalli imkanlar da devreye sokularak namaz kılınabilecek. Çocuklara yaz Kur’an Kursu düzenlenebilecek mobil mescitler, mülki amirden onay alınarak kurulacak. Mobil mescitlerde geçici görevlendirmeler yapılabilecek.

Tuvalet temizliği
Ramazan öncesinde camilerin şadırvan ve tuvalet temizliği yapılacak, elektrik ve ısıtma tesisatı ile ses cihazları elden geçirilecek, merkezi sistemlerde sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacak.
Camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecek.
Ses düzeninin ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecek.

Kadınlara mahsus yerler
Camilerde kadınlara mahsus mekanların daha geniş, aydınlık, temiz ve sağlıklı olması yönünde çalışmalar yapılarak bu hususta herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmaması için çaba gösterilecek.

Çocuklar küstürülmeyecek
Genelgede camiye giden çocuklarla ilgili de uyarıda bulunuldu. Buna göre, çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilecek. Davranışlarıyla camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü ve tatlı bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek.