14.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
GENÇ GAZETE
SPACE World Cup-Model Roket Dünya Kupası, Bulgaristan’ın Kaspichan kentinde 9-10 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Dünyanın birçok ülkesinden profesyonellerin katıldığı uluslararası yarışmada Türkiye’yi 15 kişilik ekip temsil etti. Bilim ve tecrübelerin yanı sıra teknolojilerin yarıştığı beş faklı kategoride düzenlenen yarışmada Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Sırbistan, Rusya gibi bu alanda güçlü ülkeler de yer aldı. Türkiye adına katılan ekibimiz de etkili bir takım dayanışması örneği sergiledi. Takım olarak hiç ateşleme hatası yaşamadığımız yarışmada, 7 fırlatışımız da maksimum süre alarak derece getirdi.
100 roket ateşlendi
Turnuvanın ilk günü olan 9 Mayıs’ta Juniorlar da S6A ‘şerit paraşüt’ dalında İlayda Kasarcı dünya birincisi olurken, Seçil Başural ikinci, Öykü Kocaman ve Dila Mutlu ise üçüncülüğü paylaştı. Turnuvanın 10 Mayıs’ta S3A “balon paraşüt” dalında gerçekleştirilen ikinci gününde ise Juniorlar’da birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerini yine Dila Mutlu, Simge Başural ve Öykü Kocaman kazandı.
Bilim dünyasında söz sahibi olan gençlerin yetişmesine katkıda bulunan yarışmanın Türkiye finalinin evsahipliğini Doğa Koleji yapmıştı. Ulusal yarışmada, geleceğin uzay mühendisliği adayları, bu yıl dördüncü kez düzenlenen Ulusal Model Roket Yarışması’nda, finalde yaklaşık 200 roket ateşledi.
Alanında tek yarışma
Model Roket (Uzay Modeli) üzerine yapılan bu yarışma, ülkemizde liseler düzeyinde organize edilen tek yarışma olma özelliğini koruyor. Yarışmada katılımcılar, yerçekimine karşı aerodinamik kaldırma gücü kullanmaksızın roket motoru ile havaya çıkan, tekrar uçuşa çıkabilecek durumda yere emniyetle dönebilen model roketlerini tasarlayarak yarışma jürisi ve hakemlerin gözlemi eşliğinde yarışıyorlar.
Katılımcıların yarışacakları model roketlerini de kendi tasarladığı yarışmada, roketiyle en başarılı uçuşu gerçek-leştiren yarışmacı seçiliyor.
THK eğitmenleri denetledi
Ulusal yarışmada, bu yıl aralarında Kayseri, Adana, Ordu, Ankara, Kocaeli, Bursa, Denizli’nin yer aldığı 12 şehir ve İstanbul’dan yarışmaya katılan 30 takımda yer alan 90 yarışmacı, kendi tasarladıkları ve modelledikleri roketlerin rüzgar ve yer çekimine karşı koyma gücünü test etti.
Öğrencilerin ikişer uçuş gerçekleştirdiği yarışmada dizayn edilen modeler, uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandı. Şenlik havasında geçen yarışma sırasında bütün modelciler daha tecrübeli olarak yarışmadan ayrıldı.
Türk Hava Kurumu Eğitmenleri denetiminde yapılan yarışma sonucunda başarılı olan yarışmacılar, FAI lisansı ile uluslararası yarışmalara katılma hakkı kazanıyor.
Babalarımızdan Anneler Günü sürprizi
Anneler Günü etkinliğinde sahneye çıkan “Babalar Korosu”, söyledikleri şarkılarla programa katılan anneleri hem şaşırttı hem de duygulandırdı
ANNELER günü için bir sürpriz hazırlayan babalar, öğrencilerin performanslarından oluşan Anneler Günü programında sahneye çıkarak, etkinliğe katılan anneleri hem şaşırttı hem de duygu dolu anlar yaşattı. Öğretmenlerimizle birlikte Anneler Günü sürprizi hazırlayan babalar, müzik öğretmeni Kadir Adıgüzel’le birlikte hafta boyunca provalar gerçekleştirdi.
Pazar Günü Acıbadem Doğa Koleji Bilim Okulunda düzenlenen kutlama programında anaokulu ve ilkokul bölümü öğrencileri drama, şiir ve müzik performansları sundular. Programın sonunda sürpriz bir şekilde sahneye çıkan 20 kişilik ‘Babalar Korosu’, Türk sanat müziğinin ünlü eserlerinden ‘Seven ne yapmaz’ ve yakın zamanda kaybettiğimiz pop müziğin unutulmaz ismi Kayahan’a ait ‘Seninle her şeye varım ben’ adlı parçaları seslendirdiler. Performanslarının sonunda babaların sahnede diz çökerek güller attığı anneler duygulu anlar yaşarken, gözyaşlarını tutamadı.
‘Culture Day’de ülkeleri tanıdık
İngilizce dersimizdeki ‘Culture Day’ etkinliğinde farklı ülkelerin kostümlerini giyerek eğlenceli bir gün yaşadık
Aslan Yiğitbacak: Culture Day’de ülkeleri ve kültürlerini tanıyor ve istediğimiz ülke kostümlerini giyebiliyoruz. Bu özel gün için ilk aklıma gelen matador olmaktı. Ama daha sonra İspanya’nın ünlü dans kostümüne karar verdim. Bu kostümle arkadaşlarıma İspanyol dansı yaptım, herkes çok beğendi. Arkadaşlarım ise Japonya, İngiltere, Amerika, Kore gibi ülkelerin kostümlerini giydiler. Öğretmenimizin İngilizce hazırladığı videoyu izledik ve çok eğlendik.
Elif Eylül Keylan: İngilizce dersinde arkadaşlarımızla birbirimize farklı ülkeleri İngilizce olarak anlattık. Ben Polonya’nın geleneksel kıyafetini beğendiğim için o ülkeyi arkadaşlarıma tanıttım. Dünya çocuklarıyla ilgili ve diğer ülkeleri tanıtan İngilizce kısa videolar izledik.
Mucize gibi ürünler
Saflığın sembolü Lotus çiçeği gibi su tutmayan hidrofobik kumaş, bu özelliği ile birçok alanda kullanılabiliyor. Benzer özellikteki sihirli kum ise suyu emmediği gibi suda dibe batmıyor
Bu dönem Mucit Atölyesi dersimizde, Nanobiyoteknoloji laboratuvarında teknolojiyi deneyler ve çeşitli uygulamalar yaparak öğreniyoruz. Kullandığımız ‘Nanokit’teki malzemelerle ders hem daha keyifli hem de daha akılda kalıcı oluyor.
Bu haftaki dersimizin konusu ‘Lotus Efekti’ idi. Derste, konuya adını veren saflık sembolü lotus çiçeğinin kendi kendini temizleyebilme özelliğini ve su tutmamasının nedenini öğrendik. Lotus çiçeği, yüzeyindeki nano çıkıntılar sayesinde su damlalarını itebiliyormuş.
Öğretmenimiz su tutmama özelliğini daha iyi anlayabilmemiz için bizlere benzer özellikteki hidrofobik kumaş örneğini verdi. Böylece kumaşın su geçirmeme özelliğini kendimiz de test ettik. Hidrofobik kumaşın, bu özelliği nedeniyle birçok alanda kullanılabileceğini anladık. Öğretmenimiz daha sonra bizlere ‘sihirli kum’ adı verilen hidrofobik özellikteki kum örneğini gösterdi. Bu özel kumun da su tutmama özelliğini yine deneyerek keşfettik. Her ikisi deney de adeta mucizeye tanık olmak gibiydi.
Bu kumun suya atıldığında dibe batmaması beni çok şaşırttı. Ayrıca kumun üzerine su damlattığımızda su damlacıklarının yuvarlak kürecikler halinde kalması da çok etkileyiciydi. Deneyimizin sonunda sudan çıkardığımız kumlar hiçbir şekilde ıslanmamıştı. Bu bilgileri, deneyler yaparak öğrenmek büyük bir zevkti. Nanoteknoloji konusunda bu kadar çok bilgi öğrendiğim için kendimi şanslı hissediyorum.
Filmlerle sosyal medya bağımlılığı
Doğa’l Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması’nda, bu yıl, günümüzde giderek artan ‘Sosyal Medya Bağımlılığı’nı konu alan filmler yarıştı
Geleneksel “Doğa’l Plato Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması”na Türkiye’nin dört bir yanından eserleriyle katılan öğrenciler, bu yıl, günümüzün dikkat çekici sorunlarından biri haline gelen ‘Sosyal Medya Bağımlığı’ konusundaki çalışmalarıyla yarıştı.
Bizlere ilgi ve yeteneklerimizi ortaya çıkarma fırsatı sunan yarışma bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm devlet okulları ve özel okullardaki öğrencilerin katılımına açık olan ödüllü yarışma için her yıl ilgi çekici farklı bir tema belirleniyor. Akademisyenler ve sanatçılar gibi farklı birçok iş alanını temsil eden jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek dereceye girenler ödül töreninde açıklanıyor.
Bu yıl belirlenen yarışma teması da oldukça ilgi çekiciydi. Öğrenciler, bilişim çağıyla birlikte hayatlarımıza giren ‘Sosyal medya bağımlılığı’ sorununa, kendi bakış açılarını yansıttıkları eserlerle yarıştılar. Jürinin değerlendirmesi sonucu, Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması’nın ödülleri, dün akşam gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
Yeteneğimi keşfettim
Geçtiğimiz yıl “Benim Canım Ailem” temasının ele alındığı yarışmaya ben de fotoğraf dalında katılarak dereceye girmiştim. Türkiye’nin dört bir köşesinden yüzlerce öğrenci, öğretmen ve jüri üyelerinin katıldığı ödül töreninde duyduğumuz heyecan görülmeye değerdi. Aldığım ödülün yanı sıra yarışmaya hazırlanırken ve ödül töreninde yaşadığım deneyimler, fotoğraf konusunda yeteneğimi keşfetmemi sağladı. Fotoğrafın, yaşadığım çevreye karşı hissettiklerimi, kendime ait duygu ve düşüncelerimi daha kolay ifade etmeme de önemli bir katkısı oldu diyebilirim.
Ulusal Öykü Yarışması’nın kazananları belli oldu
Türkiye çapında gerçekleştirilen 2. Ulusal Öykü Yarışması’nda, edebiyat dünyasının usta yazarlarından oluşan jüri seçimini yaptı. 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen “Doğa’ya Yaz Ulusal Öykü Yarışması’nın ödül töreni, 11 Mayıs’ta Çamlıca Doğa Koleji’nde gerçekleştirildi.
Yazarlar İpek Ongun, Yalvaç Ural, Feyza Hepçilingirler, Aytül Akal, Mavisel Yener, Dilek Tokay, Gülayşe Koçak ile Yaratıcı Çocuklar Derneği Başkanı Didem Çapa’nın katıldığı törende, 4. sınıflarda Irmak Ustaalioğlu, 5. sınıflarda Nilsu Döndü Tulukçu, 6. sınıflarda Efe Nasuh Toy, 7. sınıflarda Merve Efe, 8. sınıflarda Esra Canbirdi birinciliğe değer bulundu.