Gündem ‘Modern yaşam’ çocukta bel-boyun fıtığı yapıyor

‘Modern yaşam’ çocukta bel-boyun fıtığı yapıyor

17.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Normalde yetişkinlerde görülen bel ve boyun fıtığı şikayetleri, okulların açılmasıyla birlikte çocukları da hedef alıyor.

‘Modern yaşam’ çocukta bel-boyun fıtığı yapıyor

Çocuklarda bel ve boyun fıtığı vakalarının arttığını söyleyen Biruni Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melih Üçer ‘’Bel ağrısı şikayetleri genellikle 30-50 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülse de okulların açılmasıyla birlikte ergenlik dönemi ve daha büyük yaş gruplarındaki çocuklarda vaka artışı yaşanıyor. Uzun süre oturmak ve hareketsiz yaşam omurga kaslarının zayıflamasına neden olurken; ağır sırt çantaları, yanlış taşıma teknikleri; omurga üzerinde aşırı stres oluşturuyor. Özellikle bilgisayar ve tablet karşısında uzun süre kötü duruş, temas ve yüksek riskli aktiviteler de okul döneminde fıtık riskini artıyor’’ dedi. Kız çocuklarının daha riskli grupta olduğuna dikkat çeken Üçer “Yakın zamandaki bir çalışmada çocuk vakalarda hastaların yüzde 58’inin kız olduğu rapor edilmiştir. Kızlar, ergenlik çağına erkeklere göre daha erken girer. Bu da kız çocuklarında kemik ve bağların daha erken olgunlaşmasına neden olur. Dejenerasyonun erken başlaması nedeniyle kız çocuklarında fıtık daha sık görülür’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Üçer, okul çağındaki çocuklarda bel ve boyun fıtığı riskinin doğru önlemler alındığında azaltılabildiğini sözlerine ekledi.