Gündem MSB’den ‘herkül’ ve ‘uçan kale’ desteği

MSB’den ‘herkül’ ve ‘uçan kale’ desteği

04.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “MSB Envanterinde Bulunan Hava Araçlarının Büyük Orman Yangınlarında Rezerv Güç Olarak Kullanılmasına Yönelik İş birliği Protokolü” 1 Haziran’da imzalandı. Protokole göre, büyük orman yangınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki hava araçlarından da faydalanılacak.

MSB’den ‘herkül’ ve ‘uçan kale’ desteği

Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı, harekat ihtiyaçları doğrultusunda kuvvet komutanlıkları ile koordineli şekilde büyük orman yangınlarına müdahale görevi için 2 uçak ve aralarında “uçan kale” olarak nitelendirilen Chinook’ların da bulunduğu 18 helikopteri “rezerv güç” olarak belirledi. Uçak ve helikopterlerde kullanılmak üzere 2.5 ve 7.5 tonluk “bambi baket” adı verilen kauçuk yangın söndürme kovaları tedarik edildi. Kova kullanılmasına yönelik helikopter teknisyenlerine eğitim verilirken, pilotlar da yangınlardaki harekat tarzı ve bambi baket kullanımı eğitimi aldı. Yangın kutusuna yönelik ise C-130 E  pilotlarına ve uçuş teknisyenlerine eğitim verildi.

REZERV GÜÇ KAYSERİ’DE

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sağlanan rezerv güç AFAD ve OGM tarafından hazırlanan Büyük Orman Yangını Müdahale Planı’nda yer alan üçüncü ve dördüncü seviye yangınlarda kullanılacak. Rezerv güç, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen talebin MSB tarafından uygun görülmesinin ardından harekete geçecek. C-130 Herkül tipi uçakları ve bazı helikopterler rezerv güç görevi çerçevesinde Kayseri’de konuşlu olacak. Skorsky, Cougar ve CH-47 Chinook helikopterleri ilk görev olarak Marmaris’teki orman yangının söndürülmesine katılmıştı.