Gündem MTA fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır? MTA deprem haritası 2019

MTA fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır? MTA deprem haritası 2019

07.10.2019 - 18:57 | Son Güncellenme:

MTA fay hattı sorgulama sayfasının erişime açıldığının duyurulmasının ardından vatandaşlar fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki MTA fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

MTA fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır MTA deprem haritası 2019

MTA fay hattı sorgulama işlemi ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Son yapılan açıklamada fay hattı sorgulama sayfasının erişime açıldığı duyuruldu. İşte MTA fay hattı sorgulama işlemi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

MTA FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Haberin Devamı

MTA fay hattı sorgulama işlemi http://www.mta.gov.tr/v3.0/ resmi sayfası üzerinden MTA Yerbilimleri Portalı üzerinden sorgulanabiliyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 19’uncu yılında Bursa Akademik Odalar Birliği binasında toplantı düzenledi. Er, "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sayfasına girildiğinde evinizin neresinden fay hattının geçtiğini görebilebilirsiniz. Bursa’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bunu herkes biliyor. Yapılması gereken şeyler çok basit. Planlama yapacağız. Bin tane, 10 bin tane tek planlama, bir tane bütüncül planlamanın yerini tutmaz. Deprem hangi büyüklükte, nerede olur biliyoruz. Zemin ve binaların özelliklerini de biliyoruz. Yapılacak şey bütüncül planlamadır” dedi.

Haberin Devamı

Anlatıların bir hikaye gibi geldiğini ve pek de ciddiye alınmadığını savunan Er, “Sanki biz kaf dağının arkasındaki bir hikayeden bahsediyoruz gibi kimse bizim söylediklerimizi anlamıyor. Bir sürü şeyler söylemedik, sadece ‘deprem olacak ve yıkılacak’ dedik.

1855 yılında Bursa’da yaşanan depremden daha kötüsünü yaşayacağız. Küçük kıyamet diyorduk, ama orta kıyameti yaşayacağız. 1855 yılındaki gibi Tophane yamaçlarındaki bir Bursa’dan bahsetmiyoruz. Sıvılaşma bölgelerindeki birçok yapılaşmadan söz ediyoruz. Belediyelerde sıvılaşma bölgelerindeki yapılarla ilgili denetleme yöntemini bilen yetkili insan yok. Eğitimden geçmemiz lazım, meslektaşlarımız burada daha çok çalışması gerekiyor. Jeolojiye, jeofiziğe önem vermemiz gerekirken maalesef böyle bir şey yok. İznik diye bir yer var. Bir tane jeoloji mühendisi yok. Böyle bir mantık olur mu? Şimdi yönetmelik çıkartıldı. Yönetmelikte deniyor ki, İznik’teki adam Bursa’daki Büyükşehir Belediyesi’ne gelecek. Biz bu işleri ciddiye almıyoruz. Toprakla, ziraatla, çiçekle ilgili şeyleri ciddiye alıyoruz. Ben bunlar önemsiz demiyorum, fakat insan hayatından, malından daha önemli değil” ifadelerini kullandı.