Gündem Mucize Havva

Mucize Havva

08.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

5 yaşındaki Havva Tekgöz enkazdan 19 saat sonra çıkarıldı. Ondan 14 saat önce kurtarılan annesinin ilk sözü ‘Havva yaşıyor mu? olmuştu. Hastanedeki anne kızının sağ çıkarıldığını öğrenince sevinç gözyaşlarına boğuldu...

Mucize Havva

GÖKHAN KARAKAŞ, ÇİĞDEM YILMAZ, CİHAT ASLAN, GÖKHAN KAM, GÜLDEN ÇOKTAN, MERT İNAN İstanbul OZAN GÜZELCE, ÜNAL ÇAM Milliyet

Haberin Devamı

Kartal Cevizli Mahallesi’nde önceki gün 8 katlı bir bina öğle saatlerinde aniden çöktü. Beton yığını haline dönüşen enkazın altından 11 kişinin cansız bedeni çıkarılırken 13 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Çöken apartmanın enkazında arama kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor. Kurtarma ekipleri enkazdan Hilal Tuana Alemdar (13), Halil İbrahim Alemdar (23), Adem Alemdar (47), Safiye Alemdar (44), Adile Oral (77), Nazan Tekgöz (37), Güler Yılmaz (56), Bahriye Aktar (75), Tayyip Mahmut Alemdar (9), Ali Alemdar (75), Hüsniye Yaman (59), Leyla Yaman (63) ve Havva Tekgöz’ü (5) yaralı olarak çıkardı. 5 yaşındaki Azra Havva Tekgöz’ün 19 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarılması umut oldu. Havva’dan 14 saat önce de enkazdan annesi Nazan Tekgöz çıkarılmıştı.

Haberin Devamı

Çöken binanın altından önce eşi, 19 saat sonra ise 5 yaşındaki kızı Havva kurtarılan baba Fethi Ahmet Tekgöz şunları söyledi.

“Yıkılma olduğunda ben işteydim. O gün saat 16.00’da evde olmam gerekiyordu. Eşime geç kalacağımı söyledim, küçük oğlumu okuldan diğer oğlumun almasını söyledim. Eşim buna tepki gösterdi.’O çocuk işten geldi yorulmuştur. Nereye gönderiyorsun’ dedi. Binanın çöktüğünü de bir komşumdan öğrendim. Arama kurtarma çalışmalarında hep ordaydım. Kızımla konuştum. Havva’nın sesi geliyordu. ‘Baba baba…’ dedi kızım. Ben de kızıma ağzını ve gözlerini kapamasını ve sakin olmasını kendisini kurtaracağımı söyledim. ‘Tamam baba’ dedi. Binada 4 yıldır oturuyorum, kendi evimiz. Binada normalde 43 kişi yaşıyor fakat o gün 2. kattaki dairelerden birinde mevlit varmış. Tamamı dağıldı mı dağılmadı mı bilmiyorum.”

Mutluluktan ağladı

Kartal’daki felaketten yaklaşık 19 saat sonra enkazdan sağ kurtarılan 5 yaşındaki Azra Havva Tekgöz’ün annesi Nazan Tekgöz (37), kızının enkaz altında sağ çıkarıldığını öğrendiğinde gözyaşlarını tutamadı. Enkaz altından yaklaşık beş saat sonra çıkarılan ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan anne Tekgöz’e müjdeli haberi Havva’nın halası Songül Başıbüyük verdi. Anne Tekgöz’ün enkazdan çıkarıldıktan sonra ilk sorusu ‘Havva yaşıyor mu?’ olmuştu.

Haberin Devamı

Anne Tekgöz’ün yanında kalan hala Başıbüyük, “Bina çöktüğünde evde Adile Oral (77), Nazan Tekgöz ve kızı Havva vardı. Adile Oral ile Nazan kurtarıldı ama Havva içerde kaldı. Havva kurtarıldıktan sonra müjdeli haberi verdim. Nazan, sevinçten ve mutluluktan ağladı. Nazan’ın bacağı ve kolu alçıda. Havva’nın da bacağında kırık vardı, ameliyata alındı” dedi.

Minik Eylül’le dayıları kurtarılmayı bekliyor

Mert Aydın(19) ve Melih Aydın(16) ile 2 yaşındaki yeğenleri Eylül Dervişoğlu enkaz altında kalırken, anneleri Sündüz Aydın ise çökme anında bakkala gittiği için mucize eseri hayatta kaldı. Aile yakınlarından Abdullah Aydın, “Anneannesi Sündüz Aydın, Eylül’ü kısa süreliğine alt katta oturan dayılarına bırakarak markete gitmiş. Bina bu sırada çökmüş ve üçü de enkaz altında kaldı. Elimiz yüreğimizde kurtarılmalarını bekliyoruz” dedi. Yıkılan apartmanın ikinci katındaki dairelerden birinde oturan 56 yaşındaki Güler Yılmaz ve 22 yaşındaki kızı Şevval Yılmaz da enkaz altında kaldı. Anne Yılmaz olaydan beş saat sonra enkazdan çıkarıldı ama Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Şevval hâlâ kurtarılmayı bekliyor.

Haberin Devamı

Mucize Havva

Okuldan dönen 13 yaşındaki Hilal Tuana Alemdar’ın da 7. katlarındaki evlerine çıkmak için asansördeyken binanın çöktüğü öğrenildi. Henüz birinci kattayken asansörün aşağıya düştüğü ve Alemdar’ın arama kurtarma ekipleri tarafından burada bulunduğu belirtildi.

‘Cumhurbaşkanımız aradı’

Enkazdan 9 saat sonra kurtarılan Mahmut Tayyip Alemdar’ın babası Nedim Alemdar, oğlu Mahmut Tayyip’in sağlık durumu hakkında açıklama yaptı. Baba Alemdar, “Ben ısrarla AKUT’taki arkadaşların yanındaydım. Hep salonunun olduğu yerde dedim. Koltuklar kurtardı yavrumuzu. Amca çocuklarımız hep içeride. Onlarla ilgili endişelerimiz var” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini telefonla aradığını belirten Alemdar “Sağ olsun Cumhurbaşkanı aradı. Oğluma ‘Hangi takımı tutuyorsun?’ diye sordu. Oğlum, ‘Trabzonluyum, Trabzonspor’u tutuyorum’ dedi. O da yarın Trabzonspor forması ile geleceğini söyledi. Gelmese de canı sağ olsun. Araması yeter. Oğlum mutlu oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mucize Havva
Önce camlar patlamış

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Milliyet’e çöken binaya ilişkin olarak özel açıklamalarda bulundu. Binadan çatırdama seslerinin geldiğine dair duyumu kendilerinin de aldığını söyleyen Öz, 2’nci katta yaşayan kadınla ekiplerinin görüştüğünü belirterek şunları söyledi:

“Öğlen çatırtılar dolayısıyla camlar kırıldığı için camcı çağrılmış. Camcı da binanın altında kalmış. Bu binayla ilgili bize herhangi bir başvuru yapılmadı. Sadece ruhsat bölümü denetimlerde alt kattaki atölyeyi ruhsatsız olması nedeniyle kapattı. Atölye çalışıyor olsaydı daha kötü olacaktı. Yanındaki tahliye edilen binalarda da tehlike söz konusu. Oralar da yıkılacak. Çöken bina yıkılırken yandaki binaların kolonları kırılmış. Ayakta durma şansları yok. Dün geceden beri bir kayma var. Sahilde belediye binasının yanındaki binaların hepsi riskli. Kartal Yavuz Selim Hastanesi ve Kartal SSK Hastanesi de riskli. Başvurduk. Ama o gün bugündür planlar onaylanmadı.”

Göz göre göre facia

Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı’nın çöküş nedenine dair sis perdesi aralanıyor. Yakınları enkaz altında olan bina sakinleri birkaç gündür binada sallanma ve çökme emareleri hissettiklerini söylerken, olay yerinde binayı inceleyen Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Osman Güdü Milliyet’e şunları söyledi:“Bina krişlerindeki etriye aralıkları ve kat döşemesindeki demir donatıların yeterli olmadığı ve korozyon içinde olduğunu gördüm. Bir iki kolonun kesit kalınlıklarının yeterli olmadığını gözlemledim. Bina, yapıma başlandıktan sonra farklı zaman aralıklarında inşa edilmiş. Yani önce birkaç kat çıkılmış sonra birkaç kat daha çıkılmış ve ardından kaçak katlar ilave edilmiş. Aradaki zaman farkı nedeniyle, betonların birbiriyle uyuşmadığı anlaşılıyor. Beton kalitesi son derece kötü. Binada patlamaya bağlı bir çökme söz konusu değil. Bina kendini taşıyamaz hale geldi ve zaman içerisinde bir takım müdahaleler yapıldığı için çökmüştür.”

Eşi, kızı ve halası enkazdan sağ olarak çıkarılan Fethi Ahmet Tekgöz’ün anlattıkları ise facianın günler öncesinden ‘geliyorum’ dediğini ortaya koyuyor: Yıkılmadan 2 gün önce gece eşim beni uyandırdı. ‘Kalk bey deprem oluyor’ dedi. Kalktım baktım hiçbir yer sallanmıyordu. Ben de yatmasını söyledim. 2 gün boyunca böyle sallanmalar oldu. Ertesi gün 12’de yine aynı şekilde bir sallanma oluyor. Tekrar 4’te sallanıyon ve sonra da yıkılıyor.”

ZAMANLAR YARIŞ

İstanbul Kartal’da Yeşilyurt Aparmanı’nın önceki gün çökmesinin ardından arama kurtarma çalışmaları dün de hız kesmeden devam etti. Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’taki Yeşilyurt Apartmanı önceki gün saat 16.00 sıralarında çökmüş, olayın hemen ardından bölgeye sevk edilen ekipler, arama kurtarma çalışmalarını başlatmıştı. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu başkanlığında dün de gün boyu süren arama kurtarma çalışmalarına, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli de katıldı. Alanın çevresinde çok sayıda polis görev yaparken vatandaşlar bölgeye yaklaştırılmadı. Çalışmalara İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Türk Kızılay ekipleri de lojistik destek sağladı. Ayrıca ambulanslar ve sağlık ekipleri ile itfaiye personeli de bölgede hazır bekletildi. Yeşilyurt Apartmanı’nın çevresindeki yedi apartman da güvenlik gerekçesiyle tahliye edildi. Özellikle Yeşilyurt Apartmanı’nın yanındaki Yunus Apartmanı gün boyu herhangi bir çökme ihtimaline karşı lazer yöntemiyle dakika dakika izlendi.

Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çöken binanın enkazından 4 kişinin cansız bedenine daha ulaşıldığını açıkladı.

Vali Yerlikaya, “Devam eden arama kurtarma çalışmalarında dün saat 19.15 itibariyle maalesef 4 vatandaşımızın daha cansız bedenine ulaşılmıştır. Böylece hayatını kaybeden vatandaşlarımız 10’a ulaştı” dedi. Vali Ali Yerlikaya, kurtarılan 13 kişinin ise tedavisinin sürdüğünü ifade etti.

Gecenin ilerleyen saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal’da çöken bina enkazıdan bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Mucize Havva

Kolonlar kesildi mi?

Binanın çökme nedenine dair dile getirilen iddialardan biri de, binanın alt katındaki dükkanda tadilat çalışması olduğu ve bu çalışma esnasında taşıyıcı kolonların kesildiği yönünde. Çöken binanın hemen yanında atölyesi olan İsmail Mutlu, “Binanın giriş katı tekstil, bodrumu ise mobilya atölyesiydi. Bodrumdaki mobilya atölyesinde 1 aydır bir çalışma yapılıyordu” dedi.
Zübeyir Ocak ise, “Dükkan sahibi çok fazla kolon olmasından dolayı rahatsızdı. Binaya bir aydır kum çakıl giriyordu. Makineler girmiyor diye kolonu mu kesti bilmiyoruz” diye konuştu.

Kaymaya lazerli takip

Çöken binanın hemen yanında bulunan ve hasar alan 10 katlı Yunus apartmanı da risk arz ediyor. Arama-kurtarma çalışmalarını yürüten ekibin can güvenliğini korumak için Çevre Bakanlığı’ndan mühendisler lazer yöntemiyle Yunus Apartmanı’nın durumunu an be an devamlı kontrol altında tutuyor.

Mucize Havva

Çalışmaları gün boyu izleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, enkazdan kurtarılan yaralıları hastanede ziyaret etti.

‘Deprem riski olan binaları yıkacağız’

Gelişmeleri gün boyu Çakabey İmam Hatip Ortaokulu’nda kurulan kriz merkezinde izleyen Bakan Kurum, arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı alanda bir açıklama yaparak, “Alanda ruhsatı olan ancak iskanı olmayan birçok bina mevcut. İmarda 5-6 kat görünüp yerinde 8-10 kat olan binalar var. Bunların tespitlerini yapacağız. Şu an önceliğimiz göçük altındaki vatandaşlarımızın hayatı” dedi. Bakan Kurum, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek yaralıları da ziyaret etti. Hastane Başhekimi Recep Demirhan’dan yaralıların durumu hakkında bilgi alan Kurum, hastane bahçesinde kentsel dönüşüm mağduru olduğunu söyleyen bir kadın ile konuştu. Zor durumda olduklarını belirten kadına Bakan Kurum, “Kentsel dönüşümle ilgili dün önemli bir süreç başlattık. Önümüzdeki beş yıllık süreçte biz deprem riski taşıyan ülkemizde ne kadar bina varsa bu binaların tespit edilmesi ve yıkılması suretiyle, burada vatandaşımız ister istesin ister istemesin, eğer bir deprem riski varsa, bir kaçak bina söz konusuysa biz gereğini yapacağız” dedi.