Gündem Müftüye nikâh yetkisi AYM’ye götürülecek

Müftüye nikâh yetkisi AYM’ye götürülecek

20.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilen düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürme kararı aldı. Düzenlemeye karşı CHP milletvekilleri büyük tepki gösterdi

Müftüye nikâh yetkisi AYM’ye götürülecek

CHP, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilen düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürme kararı aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, düzenlemeye tepki göstererek, “AKP, dış ticaret açığı ve işsizlik oranı bu kadar yüksekken aslında hiç gerek olmadığı halde, ihtiyaç duyulmadığı halde müftülere nikah kıyılması olayını gündeme getirerek aslında Türkiye’de din ve laiklik üzerinden suni bir tartışma yaratmaya çalışıyor” dedi.
‘Siyasal İslam modeli’
CHP’li Orhan Sarıbal, Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP’li Özcan Purçu ile TBMM’de “Siyasal iktidar bu ülkede dini referansla bir siyasal İslam modelini yaşamın her alanına yerleştirmek istiyor” dedi. CHP’li Murat Bakan da “İktidar, bu düzenleme ile bir taraftan ülkenin yakıcı gündeminden vatandaşı uzaklaştırarak yapay gündem yaratmış, diğer taraftan ise cumhuriyet rejiminin değiştirilmesi stratejisinin bir parçası olarak bunu gündeme getirmiştir” diye konuştu.

CHP’den karşı teklif

CHP, mahalle muhtarlarının da nikâh kıyma yetkisine sahip olması için kanun teklifi hazırladı. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapıyor. Teklif, evlendirme memurunun, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur ile mahalle muhtarı, köylerde de muhtarın olmasını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, kamu hizmetlerinin halka sunulmasında yerel yönetim sisteminin vatandaşa en yakın noktaları olan muhtarlıkların, demokrasinin ve devlet sisteminin vazgeçilmez unsurları olduğu belirtildi. Gerekçede, ülke çapındaki sayıları 50 bini aşan muhtarların, kanunlarla belirlenmiş çok sayıda görevlerinin yanı sıra yerel ihtiyaçlardan kaynaklanan birçok işi de kendilerine görev edindiği kaydedilerek, şunlar bildirildi: “Topluma hizmet bakımından vazgeçilmez öneme sahip olan ve seçimle gelerek kamu görevi yürüten köy muhtarlarımız evlendirme yetkisine sahipken belediye bulunan yerlerde görev yapan mahalle muhtarlarının bu yetkiye haiz olmaması, büyük bir eksiklik yaratmaktadır. Gelişen kentlerimizde mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisinin verilmesi, bu eksikliği ortadan kaldıracaktır. Belediyelerin bu konudaki iş yükünü de hafifletecektir.”

Haberin Devamı