Gündem Muhalifleri savunmanın bedeli 11 yıl hapis

Muhalifleri savunmanın bedeli 11 yıl hapis

11.01.2011 - 00:38 | Son Güncellenme:

İran’ın önde gelen insan hakları avukatlarından Nesrin Sotude 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Muhalifleri savunmanın bedeli 11 yıl hapis

Geçtiğimiz eylül ayında, ulusal güvenliği ihlal ettiği, rejim karşıtı propaganda yaptığı ve İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’ne üye olduğu gerekçeleriyle tutuklanan Sotude’nin aynı zamanda 20 yıl boyunca avukatlık yapması ve ülke dışına çıkması da yasaklandı.
Kararın ardından, açıklama yapan Sotude’nin kocası Rıza Kandan, cezanın çok ağır olduğunu avukatların karara itiraz edeceklerini söyledi. İki çocuk annesi Nesrin Sotude (45) aralarında 2009’dan beri sürgünde yaşayan Nobel Barış Ödüllü Şirin Ebadi’nin de bulunduğu İranlı muhalif aktivist ve siyasetçilerle beraber çocuk ve kadınların da avukatlığını yapıyordu.
Müvekkilleri hakkında dış basına verdiği röportajlar nedeniyle tutuklanan Sotude’nin kocası Kandan, “Dünyanın neresinde röportaj verdi diye iki çocuk annesi bir kadına böyle bir ceza verilir?” diye isyan etti. Kandan kendisinin de hafta içinde henüz bilmediği bir nedenden mahkemeye çıkarılacağını söyledi.
Şirin Ebadi’nin yönettiği “İnsan Hakları İçin Uluslararası Kampanya” isimli örgüt cezayı “Adaletin büyük bir ihlali” olarak niteledi. Kampanya adına açıklama yapan Hadi Ghaemi “Bu İran’ın önde gelen insan hakları savunucularından birini devre dışı bırakmak için alınmış açıkça siyasi bir karar” dedi.
Sotude, Tahran’da işkenceleriyle ünlü Evin Hapishanesi’nde tek başına bir hücrede tutuluyor.