Gündem Muhteşem Yüzyıl için yasaklansın teklifi geldi

Muhteşem Yüzyıl için yasaklansın teklifi geldi

05.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın ağır biçimde eleştirdiği Muhteşem Yüzyıl dizisine yönelik tartışma ve tepkiler sürüyor.

Muhteşem Yüzyıl için yasaklansın teklifi geldi

Hürriyet’in haberine göre, Ak Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, dizinin yasaklanması yolunu açacak bir yasa teklifi hazırladı. Saral’ın teklifine göre, tarihi olay ve kişiler küçük düşürülüp aşağılanamayacağı, çarpıtılamayacağı gibi olduğundan farklı da gösterilemeyecek. Saral’ın bu hafta içinde Ak Parti Grubu’na teslim edeceği yasa teklifiyle, RTÜK Yasası’nın “yayın hizmeti ilkeleri” başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasının “Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici netilikte olamaz” şeklindeki (g) bendine şu eklemenin yapılması öngörülüyor:
“Toplumun milli değerleri içinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan farklı şekilde gösteren nitelikte olamaz.”

Yasak yolu açılacak
Ak Parti grubunun onay vermesi halinde Meclis’e resmen sunulacak teklif yasalaştığında, muhafazakar çevrelerin “tarihi çarpıtıyor” suçlamalarının hedefi olan, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin yasaklanması yolu açılmış olacak. RTÜK Başkanlığı ise RTÜK’ün konuyla ilgili tartışmaların dışında kalacağına, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un, dizi için “kurgu” yorumu yaptığına yönelik haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, bir üst kurul üyesinin diziyi RTÜK gündemine alma teklifinde bulunduğu ancak RTÜK Başkanı’nın karşı çıktığı haberlerinin doğruyu yansıtmadığı belirtilirken, diziyle ilgili uzmanların iki kez rapor hazırladığı, diziye bir kez uyarı bir kez de 782 bin 771 TL tutarında para cezası verildiği vurgulandı. Açıklamada, 27 kasım 2012 tarihli toplantıda, bir üyenin gündemdışı olarak konuya değinmesi üzerine bütün üyelerin, uzmanların tespit edeceği bir yayın ihlali ve rapor olmadıkça kurumun yaşanan tartışmaların dışında kalmasını benimsedikleri vurgulandı. Açıklamada, buna karşılık Dursun’un bir yorumuna da yer verilerek, RTÜK Başkanı’nın aynı toplantıda, “yayıncıların toplumun değer yargılarına saygılı olmaları gerektiği, izleyicilerin algılarını alt üst edecek bir drama tasarımının ister istemez tartışmalara yol açacağı” yorumunu yaptığı kaydedildi. Açıklamada, toplantıda, üst kurul uzmanlarının diğer yayınları olduğu gibi diziyi de titizlikle izlemeye ve gelen şikayetleri değerlendirmeye devam ettikleri vurgulandı.