Gündem Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’a tahliye

Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’a tahliye

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Cumhuriyet davası’nda gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu ve gazeteci Ahmet Şık tahliye edildi. Atalay ve Aydoğdu’nun ise tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’a tahliye

Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabiri Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper ile ‘Jeansbiri’ adlı twitter hesabının sahibi olduğu iddia edilen Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutuklu yargılandığı 19 sanıklı davanın 6. duruşmasında ara karar çıktı. Ahmet Şık ve Murat Sabuncu oy çokluğuyla tahliye edildi.

Haberin Devamı

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmaya Şık, Atalay ve Sabuncu’nun yanı sıra, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Utku Çakırözer, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, DİSK Genel Başkanı Kani ve DİSK Genel Sekteri Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Duruşmada ilk olarak 26 yıl Cumhuriyet gazetesinde çalıştığını belirten gazeteci Mehmet Faraç dinlendi. Faraç, savcının isteğiyle tanık olduğunu belirterek, “Kubilay başlıklı yazım nedeniyle gazeteden çıkarıldım. İlhan Selçuk’un vefatından sonra gazeteden Atatürkçü insanlar gönderildi. İlhan ağabeyin vefatından sonra Cumhuriyetin adı 2. Cumhuriyet olmuştur. Cumhuriyet Gazetesi yok edilmiştir. Burada yargılananların FETÖ ile organik bağı var mıdır? Bilemem. Cumhuriyet gazetesi Fetullahçıların içine girdi örgütlendi diyemem. Ancak kol kola girdiklerini gördüm. Zaman Gazetesinin basın özgürlüğünü savunan zihniyet, Kubilay başlıklı yazımı sansürledi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Terörle bağlantılı diyemem’

Faraç’ın ardından eski Cumuriyet yazarı Leyla Tavşanoğlu ifade verdi. 30 yıl Cumhuriyet’te çalıştığını ve 2015’te ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Tavşanoğlu, “Cumhuriyet gazetesinde çalışan arkadaşlarla fikir uyuşmazlığım olsa da, terör örgütleriyle bir bağlantıları olduğunu onlara konduramam. Gazetenin sonraki işleyişi ilgili bir bilgim yok. Yeni yönetimle sadece 3 ay çalıştım. Kendileri gazeteci ya da hukuk insanıdır” dedi. Tavşanoğlu, çalışırken Gazeteci ve Yazarlar Vakfı’nın daveti üzerine Pensilvanya’ya gittiğini ve merak ettiği bir insan olduğu için Fetullah Gülen’le görüştüğünü söyledi. Tavşanoğlu, “Gezi dönüşü de yazacak bir şey olmadığını yöneticilerime ilettim ve birşey yazmadım” dedi. Tavşanoğlu, savcının, ‘Yeni yönetimle, yazacaklarınızda bir telkin ve yönlendirme oldu mu?’ sorusuna da, “Hayır olmadı. Fakat Cumhuriyet bir ideoloji gazetesidir. Can Dündar’ın gelmesiyle o ideoloji sulandırılmaya başlandı” yanıtını verdi.

Duruşma 16 Mart’ta

Duruşmada, savunma makamının tanıkları olarak eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko dinlendi. Öymen, “Yöneltilen iddialar akıl alacak gibi değil’ derken Beko da, “FETÖ’yü öven bir gazete DİSK’in kapısından bile giremez. Biz Cumhuriyet ile ilgili böyle bir şey duymadık bilmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. Sanıklar Akın Atalay ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Mart’a erteledi.