Gündem ‘Müzik, müziğin içinden gelir’

‘Müzik, müziğin içinden gelir’

01.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Greenpeace ile buzulların erimesine dikkat çekmek için geçen yıl Antartika’da piyanosuyla performans gerçekleştiren Ludovico Einaudi 5 ve 6 Şubat tarihlerinde Zorlu PSM Ana Tiyatro’da iki konser verecek. Einaudi ile performansları öncesi bir söyleşi gerçekleştirdik

‘Müzik, müziğin içinden gelir’

Eleştirmenler tarafından “Modern çağın Mozart’ı” olarak tanımlanan Ludovico Einaudi en son 2014’te İstanbul’da konser vermişti. Geçtiğimiz günlerde Ludovico Einaudi’nin 6 Şubat’ta İstanbul’da bir konser vereceği açıklandı. Biletlerin tükenmesi üzerine 5 Şubat’ta da sahneye çıkacak olan Einaudi’ye konserlerden önce sorularımızı yönelttik.

Haberin Devamı

Karakteristik bir müzikal tarzınız var. İlhamınız kim ve nelerden alıyorsunuz?

Beste yaparken ilham aldığım birçok şey var. Müzik, başka bir müziğin içinden gelir. Geçmişle, birikiminizle ilintili bir karışım var. İlhamımı bir karışımdan oraya çıkarmayı seviyorum. Öte yandan yıllar süren bir araştırma da söz konusu. İlham aldığınız şeyin doğrudan müzik olmayabilir. Bu bazen zamandır bazen de doğanın kendisi. Bu elbette biraz da projenin de neyle alakalı olduğuyla da ilgili.

Müzikal anlamda sizi en çok etkileyen isimleri öğrenebilir miyiz?

Bu modern müzik kadar eski dönemlere ait çalışmalar da olabilir. Bu gerçekten o ana bağlı bir şey. Bazen barok müzik, bazen geleneksel, bazen de Afrika müziği. Bu açıdan aynı zamanda Türk müzisyenlerle de çalışmam oldu, Mercan Dede gibi.

Haberin Devamı

Türkiye’den isimlerle tekrar çalışma ihtimaliniz var mı?

Bilemiyorum. Belki de olabilir. Yıllar önce Mercan Dede’nin bir projesi için işbirliği yapmıştık. Dolayısıyla hâlâ devam eden güzel bir dostluğumuz var. Belki gelecekte benzeri bir şey yapılabilir. Ama halihazırda bu konuda herhangi bir plan ya da proje bulunmuyor. Her ikimiz başka işlerle oldukça yoğun bir dönemdeyiz.

Dijital platformlara bakış açınız nedir?

Bu durum insanların müziğe erişimi açısından iyi bir şey. Herkes kolaylıkla müzik dinleyebiliyor. Müziği dinlemek için beklemenize gerek kalmıyor. Ancak her olumlu şeyin bir de olumsuz yanı olabilir. Dolayısıyla çeşitli riskler de barındırabilir. Bu platformlarda o kadar çok kayıt mevcut ki bunları dinlemeye kimsenin vakti yetmez.

Günün birinde sadece barok besteleri içeren bir albüm yapmayı düşünür müydünüz?

Sanmıyorum. Çünkü ben bir besteciyim. İcracı değilim. Benim için yeni bir şeyler bestelemek, mevcut eserleri yorumlamaktan her zaman daha ilgi çekici olmuştur. Zaten zamanımın büyük bölümünü bu yönde harcıyorum. Yeni besteler ortaya çıkarmakla. Diğerini, hayatını klasik müziğe adamış isimler benden çok daha iyi bir şekilde yapıyor.

Eserleriniz elektronik altyapılarla yeniden yorumlanıyor. Bu türe bakış açınızı öğrenebilir miyiz?

Haberin Devamı

Zaman zaman bu tür işbirliklerini yapmayı tercih ettim. Özellikle Robert Lippok ile bu yönde çalışmalarımız oldu. Geçmişte güzel işler yaptık.

Ortaya bir albüm çıkardık. Bu bir grup çalışmasından ziyade ikimizin yaptığı bir şeydi. Bu açıdan oraya çıkan işe bağlı olarak bu yöndeki bazı çalışmalar güzel olabiliyorken bazı da kötü oluyor. Dolayısıyla genel olarak bu tip ortak çalışmalara açık birisiyim.

‘Müzik, müziğin içinden gelir’

‘Her şey iyi olacak’

Pek çok insan sizin müziklerinizi rahatlamak veya bir şeyi konsantre olabilmek için dinliyor. Peki Ludovico Einaudi rahatlamak veya konsantre olmak için neler dinler ya da yapar?

Ben genelde araba kullanırken müzik dinlemeyi tercih ediyorum. Çünkü araba kullanırken manzarayı gözlemlemek ve bir şeyler dinlemek güzel bir karışım oluyor. Ancak yeni bir beste için konsantre olduğumda sadece buna odaklanırım.

5 ve 6 Şubat’ta sizi İstanbul’da dinleyeceğiz. Konserlere gelecek olan izleyicilere iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
İstanbul’a yeniden gelme imkânına sahip olduğum için mutluyum. Türkiye zor dönemler geçirdi. Oradaki arkadaşlarımdan sürekli bu konuda bilgi aldım. Konserlerimin her şeyin daha iyiye gideceğine dair inancımın bir işareti olarak görülmesini isterim.