Gündem Müziklerin yarışması değil çarpışması

Müziklerin yarışması değil çarpışması

19.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Red Bull SoundClash’te karşılıklı kurulan iki sahneden müzisyenler bizim Anadolu ozanları gibi atışıyor.Türkiye ayağında Athena ile Manga kapışacak

Müziklerin yarışması  değil çarpışması

Karşılıklı iki sahne kuruluyor. Seyirci ortada. Farklı müzik tarzlarına ait iki grup, dört farklı rauntla hünerlerini sergiliyor. Bu bir yarışma değil, bir nevi çarpışma. Müziklerin, tarzların çarpıştırılması. Red Bull bu etkinliği, 2006’dan bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde, o ülkenin ünlü gruplarıyla SoundClash adı altında gerçekleştiriyor. SoundClash, bir nevi Anadolu’da bizim ozanların atışması gibi. Söz sırası gelen alıyor eline ‘bağlamayı’, müziğiyle savaşıyor. Bir o sahnede başlıyor müzik, bir diğer sahnede. Seyirci bir o gruba dönüyor yüzünü, bir diğer gruba. Bu etkinlik için sahneye çıkacak olan grupların konser öncesi bir süre birlikte çalıştıklarını düşünürsek aslında sonunda bir şampiyon yok.

Yine de gecenin galibi temsili olarak seyircilerin alkışlarına göre belirleniyor. Bu güne kadar Snoop Dogg, Erykah Badu gibi önemli isimlerin sahneye çıktığı SoundClash, geçen cuma akşamı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleşti.
1910’da pazar yeri olarak inşa edilen tarihi Stara Trznica’daki gecede Slovakya’nın en ünlü iki grubunu sahnede atışırken izledik. Pop rock, ska grubu Vidiek ile elektronik pop grubu Puding Pani Elvisovej sahneye çıktı. Vidiek, seyircilerin alkışlarıyla (sound farkıyla) birinci oldu. SoundClash’in Türkiye’deki izleyiciye bir sürprizi var. SoundClash 14 Aralık’ta İstanbul Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek. Sahnede müzikleriyle çarpışacak (atışacak) gruplar ise Athena ile Manga. Gruplar bir süre birlikte şarkılara çalışacaklar. Bakalım köklerimizden gelen Anadolu ozanlarının geleneksel atışmasını, modern dünyanın farklı sesleri ne hale getirecek? Ve bakalım seyirci alkışı en çok kime tutacak?

Şarkıları 3 farklı türde söylüyorlar
SoundClash dört raunttan oluşuyor. Rauntlar başlamadan gece önce ısınma turuyla başlıyor. Her iki grup sahneye çıktıklarında, kendilerine ait üç şarkı söylerek seyirciyi gecenin devamına hazırlıyor.Sunucunun anonsuyla ilk raunt başlıyor. İlk raunt “Cover Raundu”. Gruplar birlikte belirledikleri başka bir müzisyene ait ünlü bir şarkıyı kendi tarzlarında yorumluyorlar. İkinci raunt “Devralma Raundu”. Bir grup çalmaya başladığı şarkısını yarıda kesiyor, diğeri kaldığı yerden şarkıya devam ediyor, devralıyor. Devralma raundu iki kere yapılıyor. Amaç rakibini en iyi şekilde tamamlamak. Üçüncü raundun ismi “Soundclash”. Gruplar kendi şarkılarını baştan yazarak üç farklı türde seslendiriyor. Rock grubuysa belki reggae, belki funk; hip hop grubuysa belki caz, belki punk... Son raunt “Joker Raundu”...

Dördüncü ve son rauntta gruplar seyirciyi kazanmak için son numaralarını yapıyor. Gruplar bu rauntta o ana kadar gizli tuttukları bir veya birden fazla müzisyeni sahnelerine joker olarak konuk edebiliyorlar.