Gündem Nabza göre müzik!

Nabza göre müzik!

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ne müziği ne de teknolojiyi katılımcılarından esirgeyen, her ne kadar ‘elektronik müzik festivali’ denilse de klasik müzik dinletisine bile kucak açan Sonar, 3 günlük maratonuna önceki gün başladı

Nabza  göre müzik

Bir yanda sizi tuhaf bir yaratığın var olduğu bir ormana koyan sanal gerçeklik başlıkları, diğer yanda Cem Yıldız’ın bağlaması ve Pir Sultan Abdal deyişleri. Bir yanda Spotify’ın kullanıcının zevkini tahmin edip oluşturduğu Haftalık Keşif çalma listesinin sırları, diğer yanda müzik gurusu Brian Eno’dan hayat dersleri.

Haberin Devamı

Ne müziği ne de teknolojiyi katılımcılarından esirgeyen, ‘elektronik müzik festivali’ olarak geçse de klasik müzik dinletisine bile kucak açan Sonar, 3 günlük maratonuna önceki gün başladı. 1994’ten beri Barcelona’da düzenlenen, sonradan İzlanda’dan Brezilya’ya birçok ülkede ‘şube açan’ Sonar, önümüzdeki yıl mart ayında da Charm Music organizasyonuyla ilk İstanbul macerasını Zorlu PSM’de geçirmeye hazırlanıyor.

‘Bilim ve sanat’

Nabza  göre müzik

Üç gün boyunca gündüz, son iki gününde ise gece programlarıyla neredeyse 24 saat durmayan festivalin ilk gününün ilk etkinliği, Spotify’ın Haftalık Keşif ve Zevk Profili alanlarından sorumlu iki ismin, Matthew Ogle ve Ajay Kalia’nın konuşmasıydı.

Daha sonra müzik dünyasının en etkili isimlerinden İngiliz müzisyen ve yapımcı Brian Eno ‘Neden Müzik Çalıyoruz?’ başlıklı konuşmasıyla festivali resmen açtı. Politika konusunda sesini çıkarmaktan kaçınmamasıyla bilinen Eno, ülkesi İngiltere’de hükümet tarafından sanatın ‘hayati’ görülmemesini ve sanata desteğin azalmasını eleştirirdi; “İnsanları gerçekten bir araya getiren sadece iki husus vardır, bilim ve sanat. Bu ikisinden birini es geçmek toplumun dağılmasına neden olur” dedi.

Haberin Devamı

Lakabın hakkını verdi

Nabza  göre müzik

Şehir merkezindeki Fira Montjuic’te başlayan ilk günde 4 ayrı alanda 25 konser gerçekleşti. ‘Queen’s Speech’ videolarıyla 2015’in en çok izlenen isimlerinden olan İngiliz freestyle rapçi Lady Leshurr, R&B sahnesinin alternatif kanadının yeni isimlerinden Kelela ve başarılı vokal performansıyla Jamie Woon, ilk gün müzikseverlerle buluşan isimlerin birkaçıydı. İngiliz piyanist James Rhodes ise festivalin tek klasik müzik performansına imza attı. Red Bull Music Academy’nin sponsoru olduğu SonarDome sahnesinde de festivalin tek Türk grubu ‘İnsanlar’ sahne aldı. Farklı müzik alanlarından gelmelerine rağmen sahnede birlikte doğaçlayan Barış K, Cem Yıldız, Alican Tezer ve Sinan Tansal’dan oluşan ‘İnsanlar’, Sonar’ın kendilerine yakıştırdığı ‘Türk hipnozu’ lakabının hakkını verdi, bir saatlik konserde rock ve elektronik müzik tınılarının Pir Sultan Abdal ve Nesimi’nin deyişlerinin emrine sundu.

Haberin Devamı

Sonar’da ilerleyen günlerde sahne alacak isimler arasında New Order, James Blake, Jean Michel Jarre, Anthony Hegarty’nin yeni projesi ANOHNI, Flume ve Santigold bulunuyor.

Rakamlarla haftalık keşif

- Deneme aşamasında Haftalık Keşif listesi 100 şarkı içeriyormuş. Bu sayı 50’ye, son olarak da 30’a çekilmiş.
- Eğer Facebook üzerinden Spotify’a bağlıysanız, Haftalık Keşif butonunda Facebook profil resminiz çıkıyor. Bunun sebebi de yapılan anketlerde insanların yüzde 17’sinin sadece kendi resimlerini gördükleri için bile bu özellikle ilgileneceğinin fark edilmesi. Butonda resmini gören kişiler, onları ‘kapak yüzü’ olarak seçtikleri için Spotify’a teşekkür etmiş.
- Geçen temmuzda yayına girdiğinden bu yana Haftalık Keşif üzerinden dinlenen şarkı sayısı 5 milyarı aşmış.
- 8 bin sanatçının dinlenme oranlarının yarısı Haftalık Keşif üzerinden geliyor.