Gündem Nafile oruç bozulduğunda kaza edilmesi gerekir mi?

Nafile oruç bozulduğunda kaza edilmesi gerekir mi?

24.05.2018 - 19:33 | Son Güncellenme:

Mübarek üç ayların Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Oruç ibadetinin önemi oldukça büyüktür. Bunu bilenler ise Ramazan ayının dışında da oruç tutmaya önem gösterirler. Bu tarz oruçlara nafile oruç denir. Peki nafile oruç bozulduğunda kaza edilmesi gerekir mi?

Nafile oruç bozulduğunda kaza edilmesi gerekir mi

Oruç çeşitleri nelerdir?

Haberin Devamı

Oruç ibadeti kendi içinde çeşitlere ayrılır. Bunun temel sebebi ise orucun tutulma sebebidir. Orucu tutma sebebinize göre oruç farklı isimlendirilir. Orucun çeşitleri ise;

  • Farz oruç

Farz oruç, Ramazan ayında tutulan oruçtur. Bu ayda oruç tutulmalıdır eğer tutulamayacaksa kazaya bırakılmalıdır. Kazaya bırakılan oruçları tutmak ise farzdır. Farz ibadetlerin yerine getirilmesi mecburidir. Ramazan ayının zamanı bilindiğinden o süreçte tutulmalıdır fakat kazaya bırakılan oruçların zamanı belirsizdir. Siz istediğiniz zaman tutabilirsiniz fakat tutulması mecburidir.

  • Vacip oruç

Bir adak adanmış ise ‘şu olursa 3 gün oruç tutacağım’ denmiş ise o orucun tutulması gerekmektedir. Bu tür oruçlara vacip oruç denir. Vacip oruçlarda da zaman kişinin söylediğine göre belirli ya da belirsiz olabilir. Şu gün oruç tutacağım denmiş ise o gün tutulmalıdır fakat belirli bir zaman verilmemiş ise orucun zamanı belirsizdir. İstendiği gün tutulabilir.

Haberin Devamı
  • Mekruh oruç

Mekruh oruçlar, orucun tutulmasının hoş karşılanmadığı günlerdir. Ramazan bayramının birinci günüyle kurban bayramının dördüncü gününde tutulacak oruçlar mekruh oruçlardır. Çünkü bugünler müslümanlar için bayram ve ziyafet günleridir. Bu tür kutlamalar yaşanırken oruç tutmak hoş karşılanmayabilir.

Ayrıca yalnızca aşure gününde oruç tutmak veya yalnızca Cuma ya da Cumartesi günleri oruç tutmak da mekruh oruçlar arasına girer. Bir gün oruç açmadan diğer gün oruç tutmaya başlamak da mekruh sayılabilecek oruçlardandır.

  • Nafile oruç

Nafile oruç isminde geçen nafilenin anlamı boşuna gereksiz anlamına gelmemektedir. Burada nafile fazladan, artı olarak tutulan oruç anlamına gelir. Farz ve vacip orucun dışında Allah Teala’nın rızasının kazanılması için tutulan oruçtur.

Nafile oruç tutulurken kişi orucunu bozabilir. Bazen orucunu bozmak zorunda kalabilir, oruç kendiliğinden bozulmuş bir duruma gelinebilir. Bu sebeple orucun kazası tutulmalı mıdır sorusu kendiliğinden doğmuş oluyor.

İbadetler tam yapılmalı ve yarım bırakılmamalıdır. Bu nedenle nafile oruç tutan kişi orucunu bozmuş ise bu orucu başka bir gün tutmalı ve ibadetini tamamlamalıdır.