Gündem Nakliye ücretlerine sınırlama geldi

Nakliye ücretlerine sınırlama geldi

19.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli iki depremle yıkılan 10 kentte bazı vatandaşlar, hasarlı evlerinden sağlam kalan eşyalarını çıkarma telaşına düştü. Bu vatandaşların yarattığı yüksek talep bölgede nakliye ücretlerini de üçe katladı. Duruma el koyan İçişleri Bakanlığı, nakliye ücretlerine sınırlama getirdi.

Nakliye ücretlerine sınırlama geldi

6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Kahramanmaraş’ta yol açtığı yıkımın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Kent merkezi ve çevresinde iş makinalarıyla enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bazı vatandaşlar tamamen yıkımı yapılmadan önce hasarlı evlerinden sağlam kalmış eşyalarını çıkarma telaşına düştü. Tüm uyarılara ve bölgede devam eden artçı sarsıntılara rağmen her türlü tehlikeyi hiçe sayarak yapılan eşya tahliyeleri ve bölgeden başka illere göç etmek isteyen vatandaşların yarattığı yüksek talep kentte nakliye ücretlerini de artırdı.

Haberin Devamı

18 bin liraya çıktı

Ev ve eşya taşınma fiyatlarının deprem sonrası 3 katından fazla arttığını söyleyen vatandaşlar, bu duruma isyan ediyor. Daha önce 5000 lira olan fiyatın 18 bin liraya kadar çıktığına işaret ediliyor. Yenişehir Mahallesi Ahmet Fırat Apartmanı’nda oturan Süleyman Alakoç, yaşadıkları korkuyu anlatmanın kelimelerle mümkün olmadığını belirterek, kenti terk etmeyerek ailece çadırda yaşamaya başladıklarını söyledi. Durumun biraz normale dönmesiyle eşyalarını kurtarmak için taşıma şirketleriyle temasa geçtiklerini anlatan Alakoç, sonuçta evini Suriyelere taşıttığını belirterek, “Binamızda hasar büyük, eve girmenin tehlikeli olduğunu biliyoruz ancak yıkım öncesi eşyalarımızı kurtarma telaşına düştük. Memleket bizim, ayrılmıyoruz. Ya devlet el uzatacak ya da yeni bir yaşama başlamak için bir yol bulacağız” dedi.

Haberin Devamı

Oğlu Buğra’yı İstanbul’a gönderdiği gün deprem felaketini yaşadıklarını anlatan Alakoç, “Deprem aileleri parçaladı. Anne bir yana baba bir yana dağıldık. Evimden çıkardığımız eşyaları köyde yaşayan baldızın deposuna bırakacağız. Durum normale dönerse taşınacağımız evde kullanacağız” diye konuştu.

Çocuklu aileler parklarda

Deprem sonrası birçok aile çadır kentler yerine AFAD, Kızılay ve uluslararası yardım kuruluşlarının açık alanlara kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor. Çocuklu aileler ise yaşadıkları korkuyu, parklardaki salıncak ve kaydıraklarda eğlenerek bir nebze unutmaları için buraları tercih ettiğini söylüyor.

‘Sağlam yaptık’ deyip evini terketmedi

Depremin fazla etkilemediği dairesinde yıkadığı çamaşırlarını asarken konuştuğumuz Akife Doğru, 3 katlı binalarını en kaliteli malzemelerle kendilerinin inşa ettiğini belirterek, “Başka binalarda 20 ton demir kullanıldıysa, biz 40 ton kullandık. Harcadığımız parayla 2 bina yapılırdı. Kaderimizde ne varsa onu yaşarız. Kaçmaya gerek yok” dedi.

İşte nakliye ücretleri

Deprem bölgesinde nakliye ücretleri fahiş bir şekilde artınca, İçişleri Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlık, afetzedelerin taşınmasında fahiş fiyatı engellemek için oda temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla yaptığı görüşmeler sonucu nakliye firmalarının taşıma ücretlerini belirledi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan valiliklere gönderilen genelgeye göre, nakliye firmaları, piyasa koşullarındaki taşınma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü yüzde 15 esneklik bandında fiyatlandırma yapacak.

Genelgeye göre, evden eve eşya taşıma bedeli 4+1’e kadar daireler için şehir içi (25 km dahil) işçilik maliyetiyle birlikte azami 6 bin lira, il sınırları dahilinde ilçeler arasında işçilik bedeli dahil azami 9 bin lira olacak.

Şehirler arası evden eve eşya taşımada, şehir içi taşıma bedeli 6 bin liraya azami ilave olarak (25 km aşan kısmı için) kilometre başına 10 lira, ayrıca 1000 lira varış noktası asansör bedeli, 2 bin lira varış noktası işçilik maliyeti ve 1000 lira şoför ücreti eklenecek.

Taşımada asansör kiralanması halinde, onuncu kata kadar azami asansör kiralama bedeli 1000 lira, bu katın üzerindeki her kat için ilave 100 lira kiralama bedeli alınacak.