08.04.2010 - 13:18 | Son Güncellenme:
Nail KAHRAMAN/BURSA (DHA)
BURSA'da Uludağ yamaçlarında bulunan ve kentin kuşbakışı izlendiği Akçağlayan Mahallesi'ne bağlı Zeyniler Mevkii girişine, otomobil ile gelip manzara seyrederken içki içenleri ileri engellemek için kulübe ve sürgülü demir kapı yaptırdığı öne sürülen dönemin Zeyniler ve Çevresi Koruma, Yaşatma, Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Öztaş'a ‘Hakkı olmayan yere tecavüz' suçundan 5 ay hapis ve 500 TL adli para cezası verildi. Sanığın duruşmalardaki davranışları ve yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varılması üzerine cezası, ‘5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına' çevrildi.
Reşat Nuri Güntekin'in ‘Çalıkuşu' romanında, Öğretmen Feride'nin görev yaptığı ve bir süre öncesine kadar köy olan ve daha sonra merkez Yıldırım İlçesi Akçağlayan Mahallesi'ne bağlanan Zeyniler'in girişine, Zeyniler ve Çevresi Koruma, Yaşatma, Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu tarafından geçen temmuz ayında bariyer ve bekçi kulübesi konuldu.
Otomobille gelip burada içki içilmesi ve fuhuş yapılmasını önlemek amacıyla konulduğu iddia edilen sürgülü demir kapı tepkiye neden oldu. Bölgeye gelenlere kılık kıyafetine göre ‘Vize’ uygulaması öğretmenlik yapan hukuk fakültesi mezunu Devrim Sinan Karavelioğlu'nun Bursa Valiliği ve Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçeleriyle gündeme geldi. Karavelioğlu’nun ayrıca Bursa İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvurular üzerine bariyer ve bekçi kulübesi yerinden söküldü.
Suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma tamamlanarak dönemin Zeyniler ve Çevresi Koruma, Yaşatma, Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Öztaş hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘Hakkı olmayan yere tecavüz' suçundan dava açıldı.
Bursa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Davacı Devrim Sinan Karavelioğlu ile sanık olan Zeyniler ve Çevresi Koruma Yaşatma ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Ahmet Öztaş katıldı. Öztaş, bariyerleri köyün girişine kendisinin yaptırmadığını öne sürerek suçlamaları kabul etmedi. Derneği 8 Haziran 2009’da kendisinin kurduğunu ve gördüğü lüzum üzerine 27 Temmuz 2009’da istifa ettiğini anlatan Öztaş, “Söz konusu kapıyı kesinlikle ben yaptırmadım. Köylüler, köy yolu üzerinde araç içinde alkol alınmasından ve yine araç içinde fuhuş yapılmasından rahatsız oldukları için kendileri yaptırmışlardır. 1 ay sonra bariyer Vali Beyin emriyle kaldırılmıştır. Muhtar, kendisi kaldırmıştır, olayların benimle ilgisi yoktur” dedi.
Karar aşamasına gelen son duruşmadan sonra mahkeme hakimi, Ahmet Öztaş’a 5 ay hapis ve 500 TL para cezası verdi. Mahkeme, sanığın iyi halini dikkate alarak bu cezayı 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi. Öztaş, bu süre içinde suç işlemezse aldığı cezalar ortadan kalkacak.
Yaptığı şikayetle bariyerin kaldırılmasını sağlayan Devrim Sinan Karavelioğlu, davayı açarken yaptığı açıklamada, Temmuz ayında Zeyniler'e gittiğinde bariyerle karşılaştığını belirterek, şunları söyledi:
“Zaman zaman gezmek ve fotoğraf çekmek için Zeyniler'e gidiyordum. Geçen temmuz ayında yine Zeyniler'e gittiğimde içeriye sokmadılar. İki görevliye yaptıklarının yasal olmadığını söyleyince cep telefonundan Ahmet Öztaş ile görüştürdüler. Gerekçe olarak buraya içki içmeye ve fuhuş yapmaya gelenleri engelliyorlarmış. Böyle bir şeyin olamayacağını o zaman da söyledim. Ancak bariyeri kaldırmayıp, uygulamaya devam edince şikayetçi oldum. Bu uygulamaya belediye başkanı ve vali de göz yummuş.”