Gündem 'Neandros gerçek bir laboratuvar'

'Neandros gerçek bir laboratuvar'

14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kesin koruma alanı ilan edilen Neandros, yani Tavşan Adası Prens Adaları için ilk adım oldu. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkilisi Turan, biyolojik laboratuvar olan 5 Prens adası için çalıştıklarını açıkladı.

Neandros gerçek bir laboratuvar

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul 

Haberin Devamı

Büyükada ile Sedef Adası arasındaki Neandros halk arasında Tavşan ya da balıkçı adası olarak bilinirken, Akdeniz ekosisteminin nadir mercanları ve kırmızı gorgonlarına ev sahipliği yapıyor. Yok olmak üzereyken bilim insanları ve gönüllüler tarafından Neandros’un derinliklerine yerleştirilen mercanlar, ada etrafının ekolojik anlamda daha da önem kazanmasını sağlarken zengin biyolojik çeşitlilik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harekete geçmesini sağladı. Neandros’un korunmasını için çabalaya Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin 6 yıllık çabasıyla Neoandros adasının çevresi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “kesin koruma alanı” ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Dairesi Başkanı Ümit Turan, Neandros’u inceledi. 

Haberin Devamı

Önemi anlatılacak

Deniz Yaşamını Koruma Derneği gönüllüleri ile Neandros adasına giden biyolog Turan, derinliklerdeki mercan dikimini ve zengin habitatı dalgıçların kameralarından gözlemledi. 7,7 kilometrekarelik alanın kesin korunacak alan ilan edildiğini vurgulayan Turan, “Bir sonraki adımımız Prens Adaları’nı özel çevre koruma alanı ilan etmek. Eğer Prens Adaları’nın tamamını Özel Çevre Koruma Alanı ilan edebilirsek İstanbul için büyük adım atılmış olacak. Türkiye’de 18 ÖÇK alanı var. 19’uncu alanın Adalar olarak seçilmesi mümkün. 2022 yılına Prens adalarının koruma statüsünü yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü ekonomimize büyük katkı sağlayan Marmara Denizi’nin korunması gerekli” dedi. 

Marmara Denizi’nin çok özel bir ekosistem olduğunu belirten Turan, “3 iklimin görüldüğü Marmara’nın korunması için çalışıyoruz. Neandros’un koruma statüsü en yüksek derecede. Neandros etrafında hiçbir denizcilik faaliyeti yapılamaz. Balık avlanamaz, adaya çıkılamaz. Bilimsel çalışmalar bile ilgili bakanlığın iznine bağlı. Çünkü Neandros, Akdeniz’deki mercanların sığındığı en son en kuzeydeki bölge. Doğal bir laboratuvar olan Neandros, yerküre genelinde önemli. Halkı bilinçlendireceğiz. Adalarda ve yakın ilçelerde dağıtacağımız broşürlerle konunun önemini vurgulayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Neandros gerçek bir laboratuvar

Balıkçıların kâbusu

Öte yandan gönüllü dalgıçların dalışlarında Neandros’un derinliklerinde bile müsilaj denilen kirlilik tespit edildi. Yassıada açıklarından taşınan mercanların etrafından büyük kütleler halinde yüzen müsilaj tehlikenin büyüklüğünü kanıtladı. Ocak ayından itibaren önce Tekirdağ açıklarında ardından tüm Marmara Denizi’nde görülen müsilaj balıkçıların kabusu olurken, sezonun erken kapanmasına neden olmuştu.