Gündem Neresinden tutulsa dökülüyor!

Neresinden tutulsa dökülüyor!

27.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ermenek’te yoğun kar yağışı sonrasında maden ocağından çıkan kömürün depolandığı silonun çatısı kar kütlesini taşıyamayıp çöktü. Ocak çevresindeki kar kalınlığı 25 santimetreyi buldu.

Neresinden tutulsa dökülüyor

Karaman’ın Ermenek ilçesinde mahsur kalan 8 işçi için arama kurtarma çalışmaları devam ederken maden ocağı çevresindeki kar kalınlığı da 25 santimetreyi buldu.
Maden ocağı bölgesinde önceki sabah saatlerinde başlayan kar yağışı dün gece de etkisini sürdürdü. Yoğun kar yağışı sonrasında madenden çıkan kömürün depolandığı silonun çatısının büyük kısmı, kar kütlesini taşıyamayınca çöktü. Ocak çevresindeki kar, belirli aralıklarla iş makineleri aracılığıyla temizleniyor.
Yüzde 87’si tarandı
Gece başlayan temizleme çalışmaları ile desandre bölümüne giden yol ve maden girişi kardan temizlendi. Madende 315’i arama kurtarma olmak üzere toplam 603 kişinin görev aldığı ve madenin yüzde 87’sinin taramasının gerçekleştirildiği öğrenildi.
AFAD yetkilileri önceki gün, kar yağışının kömür ocağı içinde sürdürülen arama çalışmalarını etkilemediğini ve çalışmaların üç vardiya halinde aralıksız devam ettiğini belirtmişti. Yetkililer, uzunluğu 1939 metre olan kömür ocağında arama çalışmalarının yapıldığını, geriye kalan bölümde de 8 işçinin bulunması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.

Haberin Devamı

‘Bu sondajı TKİ yapsın’

TBMM Soma Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma faciasına ilişkin olarak, “Buraya zamanında sondaj yapılsaydı, ayak arkası göçmüş olsa bile, tavandan göçmeler olurdu ama bu kadar ölüm olmazdı” tespitini iletti.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören de sondajın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) tarafından yapılmasının zorunlu hale getirilmesi önerisini dile getirdi. Ören, “TKİ, bu kadar kâr yaptıysa iş sağlığı ve iş güvenliğine pay ayırsın. TKİ, bu sondajı kendisi yapsın” ifadesini kullandı. Yarına kadar rapora son şeklini verecek olan komisyon, 8 Aralık’a kadar muhalefet şerhlerinin teslim edilmesiyle birlikte raporunu TBMM Başkanlığı’na sunacak.

Haberin Devamı

Taslak raporu güncellendi

Başkanlığını Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun’un yaptığı Soma Araştırma Komisyonu, taslak raporunu güncellerken, raporun sonuna, ‘Sonuç ve Öneriler’ bölümü ekledi. Rapora, denetimlerdeki çift başlı görüntünün sona ermesi için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün denetime ait yetkilerini Çalışma Bakanlığı’na devretmesi önerisi eklendi.
Rapora, denetimlerde etkinliğin artırılması için ortak bir veri portalı oluşturulması önerisi ile maden işyerlerindeki arama operasyonlarını düzenleyecek ayrı bir Arama Kurtarma Kanunu oluşturulması talebi dahil edildi. (MERİÇ TAFOLAR / Ankara)