Gündem Neyse halim çıksın falım

Neyse halim çıksın falım

15.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ne papatya ne bakla ne de el falı... Şimdi varsa yoksa Türk kahvesi falı... BBC, Türk kahvesi falına dünya çapında, özellikle Z kuşağının gösterdiği ilgiyi okuyucularına duyurdu.

Neyse halim çıksın falım

Nevsal Elevli - İngiliz yayın kurumu BBC, Türk kahvesi ve kahve falı geleneğine geniş yer ayırdı. Haberde, en az 500 yıllık bir geleneği olan kahve falıyla ilgili saptamalar yapılırken, Z jenerasyonunun kahve falına ilgisi masaya yatırıldı. Çay yaprakları ya da kahve telvesiyle fal bakma anlamına gelen taseografi, dünyanın birçok yerinde uygulanan bir gelenek. Türkiye’deki kahve falı kültürü ise öncüler arasında. Batılıların dikkatini çeken Türkiye’deki bu gelenek, BBC tarafından haberleştirildi. 

Haberin Devamı

Sosyallik sağlıyor 

Haberde kahvenin Osmanlı sayesinde dünyaya açıldığı anlatılırken, dünyanın ilk kahvehanesinin 1554’te İstanbul’da açıldığı belirtildi. Türkiye’nin kahve kültürü övüldü. Türk kahvesinin 2013’te UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne eklendiği hatırlatılırken, kahvenin Türkiye’de sosyal ilişkilerde çok önemli olduğu vurgulandı. 

Gençler daha meraklı

İstanbul’a yaptığı ziyarette Beyoğlu’nda baktırdığı kahve falını da anlatan yazar Frankie Adkins, falla ilgili sembolleri paylaştı. Haberde, Türkiye’de milyonlarca kişinin fal baktırdığı belirtilirken, gençlerin internette sanal kahve falı baktırdığı bildirildi. Faladdin falının 5 milyon kullanıcısı olduğu vurgulanırken, yeni neslin fal ve kehanetlere çok daha fazla ilgi duyduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

ABD’de de çok popüler

BBC’de Türkiye’deki kahve kültürüyle ilgili bilgiler veren yazar Frankie Adkins, ABD’de Türk kahvesi işi yapan Gizem Şalcıgil White ile de görüşmüş. Şalcıgil’in Virginia eyaletinde kahve falı bakmasının TikTok’ta viral olmasıyla kafesinden randevu almak imkansız olmuş. ‘Turkish Coffee Lady’ (Türk Kahvesinin Hanımefendisi) lakabıyla tanınan Şalcıgil, Türk kahvesinin ABD’de tanınmasında rol oynamış.