Gündem Normal doğum yaptıran doktor, daha fazla maaş alacak

Normal doğum yaptıran doktor, daha fazla maaş alacak

19.04.2008 - 10:19 | Son Güncellenme:

.

Normal doğum yaptıran doktor, daha fazla maaş alacak

Sağlık Bakanlığı, sezaryenle yapılan doğumları azaltmak için harekete geçti. Tıbbî zorunluluk olmamasına rağmen sezaryenle yapılan doğum sayılarının Avrupa ülkelerini ikiye katlaması üzerine doktora ödenen performans maaşlarında değişiklik yapıldı.

Doktorların olur olmaz hallerde sezaryen istemesini engellemek amacıyla sezaryen ücretleri aşağıya çekildi. Normal doğum yaptıran hekime verilen performans maaşı ise yükseltildi. Hastanelere ödenen doğum paket fiyatlarında da normal doğum lehine bir düzenlemeye gitme kararı alındı. Buna göre sigortalı bir anne adayının sezaryen masrafı için hastaneye 742 YTL ödeyen devlet, bu rakamı aşağıya çekecek. Normal doğuma verilen 277 YTL ise artırılacak. Yeni düzenlemeye göre normal doğum yaptıran doktora 180 puan verilirken, sezaryene 157 puan verilecek. Bu da hekim maaşlarında normal doğum yaptıranların yüzde 50 daha fazla para almasını sağlayacak. Hekimler ister istemez tıbbî zorunluluk dışında sezaryen yerine anne ve bebek için daha sağlıklı olan normal doğumu tercih edecek.
Türkiye'de geçen yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebekten 500 bininin sezaryenle doğması, bakanlığı daha etkili önlemler almaya itti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kabul edilebilir sezaryen oranları yüzde 5-15 arasındayken, Türkiye'de doğumların yüzde 41'i sezaryenle oluyor. Bu oran 4 yıl önce yüzde 21,2'lerdeydi. Bu hızlı artışta anne adaylarının sancısız olduğu için sezaryeni seçmesinin yanı sıra kamu ve özel hastanelerin, kolay ve ücreti yüksek olduğu için doğumların büyük bölümünü sezaryenle yaptırmasının payı var. Bakanlık, bu tablonun tersine dönmesi için ücret zorlamasıyla normal doğumu teşvik edecek. Antalya'da 9-13 Nisan arasında düzenlenen '2. Ulusal Sağlık Kurultayı'nda da masaya yatırılan 'sezaryene devlet kontrolü', Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na taşındı. Yeni düzenlemeye göre normal doğum yaptıran hekim yüzde 50 daha fazla para alacak ve hastanelere ödenen normal doğum parası artırılacak.

Sezaryen 'moda' haline geldi
Her yıl 26 bin doğumun yaşandığı Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, sezaryenin adeta 'moda' haline geldiğini söylüyor. Bakanlığın düzenlemesinin sezaryen sayısını azaltacağını belirten Mollamahmutoğlu, düşük ücret uygulamasının ilk doğumları kapsamasının doğru olacağını bildiriyor. Sezaryenin anne vücudu için büyük riskler taşıdığını ve normal doğumun yerini tutamayacağını vurgulayan Mollamahmutoğlu, zorunluluklar dışında ameliyatın tercih edilmemesini öneriyor. Bütün azaltma çabalarına rağmen geçen yıl hastanesinde yaşanan 26 bin doğumun yüzde 41'inin sezaryenle olduğunu kaydeden Mollamahmutoğlu, anne adaylarına şu uyarıyı yapıyor: "Sezaryende anneye verilen anestezinin ciddi sıkıntıları var. Ameliyat olduğu için hastanın kanaması oluyor. Kesilen yerde enfeksiyon riskleri yaşanıyor. Annenin ayağa kalkması normal doğuma göre daha geç oluyor ve bebeği emzirmesi gecikiyor."

Özel Sema Hastanesi Medikal Direktörü Hamdi Tutkun ise hastanelerindeki doğumların yüzde 60'ının normal, yüzde 40'ının ise sezaryenle yapıldığını belirtiyor. Sezaryen oranlarını düşürmek için birim oluşturduklarını anlatan Tutkun, "Yine de anne adayları sancı gelince hemen sezaryeni tercih ediyor." diyor.

Sezaryen, şehirlerde tercih ediliyor
Türkiye'de en fazla doğum, nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da yaşanıyor. Bu illerdeki büyük hastanelerden alınan rakamlar sezaryenin normal doğuma göre daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi'nde bu yılın ilk 3 ayında yapılan doğumların bin 521'i sezaryenle olurken, bin 106 bebek normal doğum yöntemiyle gözlerini dünyaya açtı. Ankara'nın büyük kadın doğum hastanelerinden Etlik Doğum Hastanesi'nde de 2 bin 351 doğum, normal yollardan gerçekleştirilirken, bin 229 bebek ise sezaryenle doğdu. Sezaryen doğumun bölgelere göre oransal dağılımı ise şöyle: Batı Marmara 39,7. Batı Anadolu 30,7. Güney Anadolu 20,7. Orta Anadolu 20,9. Kuzey Anadolu 31,1. Doğu Anadolu 8,7. G.doğu Anadolu 9,0.

Yazarlar