Gündem Normalde 16 dakika bayramda 3 dakika

Normalde 16 dakika bayramda 3 dakika

15.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üç üniversiteden uzmanlar “İstanbul’un Bayram Trafiği” ritmini ölçtü. Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı’nda yapılan ölçümlere göre normalde 16 dakikalık kayıp bayram günleri 3 dakikaya düşüyor

Normalde 16 dakika bayramda 3 dakika

Beykoz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’ndeki akademisyenler, “İstanbul’un Bayram Trafiği” ritmini ortaya çıkardı.Dr. Serkan Gürsoy, Prof.Dr.Okan Tuna ve Doç.Dr.Murat Yücelen tarafından yapılan çalışma, megakent trafiğindeki bayram rahatlığını gözler önüne serdi. Çalışmanın detayları hakkında bilgi veren Dr. Serkan Gürsoy, İstanbul’da açık trafikte 20 dakika sürecek mesafelerin bayram öncesi yoğunluk nedeniyle 1 saat 19 dakika sürdüğünü belirterek, “Geçen yıl haziran ayının hafta içi günlerinde, sabah ve akşam saatlerinde trafik kaynaklı gecikmeler sürücülere yolda geçen zamanlarının yüzde 65’ini kaybettirmişti. Bu kayıp hafta sonu sabah saatlerinde yüzde 19’a gerilemiş, ancak hafta sonu akşam saatlerinde yüzde 53 olarak belirlenmişti. Başka bir deyişle hafta sonu akşam saatlerinde ana arterlerde gerçekleşen trafik yoğunluğu hafta içi gün ortalamalarına yakındı. Geçen yıl arife gününden bir gün önce, İstanbul’da trafik yoğunluğu özellikle TEM otoyolunda haziran normallerinin üzerinde seyretti, sürücüler trafikte ekstradan yüzde 74 zaman kaybetti” dedi.

Haberin Devamı

Üç kat zaman kaybı

Söz konusu durumun arife ve bayramda tam tersi duruma geldiğini aktaran Gürsoy; “Arife gününden başlayarak bayramın son gününe kadar İstanbullu sürücüler yıl boyunca kentte yaşanan en düşük trafik yoğunluklarına tanık oldular. Açık trafikte 20 dakikalık yolda yoğunluk nedeni 16 dakikadan fazladan vakit kaybeden sürücüler bayramda aynı arterde yalnızca 3 dakika kaybettiler. Geçtiğimiz yıl İstanbul ana arterlerinde hareket eden sürücüler ve yolcular seyahatleri süresince harcadıkları zamanın yaklaşık yüzde 55’ini trafik yoğunluğu nedeniyle kaybetmişlerdi. Hafta sonlarını dışarıda bırakırsak bu oran hafta içi günlerde daha da yükselmiş ve yüzde 67’ye ulaşmıştı. Başka bir ifade ile 2017 yılında açık trafikte 20 dakikada alacak mesafeler yaklaşık 45 dakikada ancak kat edebilirken, hafta içi günlerde bu süre 12 dakika daha artarak 57 dakika olmuştu. Ancak bayramda kaybedilen süre sadece 3 dakika olarak ölçüldü” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Ömürden 3.5 yıl çalıyor

- İstanbul’da yaşayanlar hayatlarının ortalama 3,5 yılını şehir trafiğinde yaşanan yoğunluktan kaynaklanan gecikmelere feda ediyor.

- Buna göre, İstanbul arterlerinde hareket eden sürücüler gün içerisinde ortalama 37 km/saat hızla hareket ederek, zamanlarının yüzde 54’ünü trafik yoğunluğundan dolayı kaybediyor.

- Aynı arterlerde sürücülerin ortalama hızları hafta içi sabah saatlerinde 26 km/saat olarak ölçülmüş.

- Hafta içi akşam bu değerler daha da artmakta; 22 km/saat ortalama hız ile hareket eden sürücüler, zamanlarının yüzde 71’ini trafikte kaybetmekte.

- İstanbul’da açık trafikte 10 dakika sürecek yol trafikte 22 dakika sürüyor. Sabah ise 10 dakikalık yol yaklaşık 30 dakika akşam saatleri ise 35 dakika sürüyor.

- Hafta sonları akşamları hafta içi akşamlarını neredeyse aratmıyor ve trafik açıkken 10 dakika süren yol neredeyse 25 dakika sürüyor.