Gündem ‘Nü’ fotoğrafçısının sansür iddiası

‘Nü’ fotoğrafçısının sansür iddiası

23.03.2008 - 11:54 | Son Güncellenme:

.

‘Nü’ fotoğrafçısının sansür iddiası

ÇEKTİĞİ çıplak fotoğraflarla Niko Guido adıyla Avrupa çapında üne sahip olan Necip Yılmaz, yaşadığı kent İzmir'de sergi açamamaktan yakındı. Venedik'te geçen ay nü fotoğraflardan oluşan sergi açan Yılmaz, Türkiye'deki ilk sergisini açma hazırlığı yaparken Fransız Kültür Merkezi ve İtalya'nın İzmir Konsolosluğu'ndan olumsuz yanıt aldığını söyledi. Yılmaz, “Yaptığım iş Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor” dedi.

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatında Niko Guido adıyla ünlenen Necip Yanmaz, katıldığı yarışmalarda ödüller kazandı. Son olarak da Venedik'de çektiği nü fotoğraflarla bu kentte sergi açtı. Bir yıldır ‘Çevre için çıplak hareket’ girişimi başlatan ve nü fotoğraflarında çevrenin bilinçsizce tüketilmesi, kirletilmesini işleyen Necip Yılmaz, yaşadığı kent İzmir'de nü fotoğraf çektiği için sergi açamamaktan yakındı.

İstanbul Fotoğraf Merkezi'nin Leica Galeri 2009 sergi programına dahil edildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Türkiye'deki ilk sergimi yaşadığım kent İzmir'de açacaktım. Destek almak için gittiğim Fransız Kültür Merkezi yetkilileri, ‘Nü fotoğraflarınızı sergilersek Türkiye ile ilişkimiz bozulur' dedi. İtalyan Konsolosu ise nü fotoğraflar hariç diğer fotoğraflarımın sergilenmesine izin vereceklerini söyledi. Türkiye'de nü fotoğraf çekmek ve bunu sergilemek ‘Müslüman Mahallesi'nde salyangoz satmaya’ benziyor. Don Kişot'luk yapıyorum. Rönesansın çıktığı toprakların temsilcilerinin cevapları çok düşündürücü. Onların ülkesindeki insanlar bu sanatı görmeyi hak ediyor ama benim ülkemin insanı bu sanatı görmeyi haketmiyor mu? İtalya veya Fransa'da nü fotoğraflardan oluşan bir sergiye böyle sansür uygulayabilirler mi? Nü fotoğrafa gönül verdim. Sansürü asla kabul etmiyor ve doğru bulmuyorum. Bana sergi açmam için izin verirlerse sorun yaşayacaklarına inanıyorlar. Sanatçılar sonu ne olursa olsun bu sansürle mücadele etmeli. Ben de mücadelemi sürdüreceğim. Sergimi mayıs ayında Tuz Gölü'nün ortasında halka açık olarak gerçekleştireceğim.”

Haberin Devamı

Fransız Kültür Merkezi'nden yapılan açıklamada Necip Yılmaz'ın Niko Guido adıyla sergi açmak için 1.5 yıl önce başvurduğu belirtilerek, “Sergi salonumuzu ender şekilde Türk sanatçılara veriyoruz. Genelde Fransız ve yabancı sanatçıların sergilerine salonumuz ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, salonumuzun sergi programı çok yoğun olduğu için kendisine salonumuzu tahsis edemedik” denildi.

İtalyan Konsolosluğu ise Niko Guido'nun nü sergisi açma isteğiyle ilgili başvurusu konusunda açıklama yapmadı.