Gündem Nuri Demirağ kimdir?

Nuri Demirağ kimdir?

30.05.2018 - 11:02 | Son Güncellenme:

Nuri Demirağ, Mühürzâde Mehmed Nuri Bey olarak da bilinen ünlü bir Türk iş adamı ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın inşaatının ilk müteahhitleri arasında yer alan Demirağ, çok sayıda başarılı çalışmaya imzasını atmıştır.

Nuri Demirağ kimdir

Kıtlık sürecinde hakkında soruşturma açıldı

Haberin Devamı

1886 senesinde Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelen Nuri Demirağ, Divriği Rüştiye Mektebi'nde aldığı eğitimin ardından kendi okulunda öğretmen yardımcısı olarak görev aldı. 1903 senesinde bir bankanın açtığı memurluk sınavını kazanan ve Koçgiri Şubesi'ne atanan Demirağ, 1906 ile 1909 seneleri arasında Erzurum'da yaşanan kıtlık sürecinde depolarda bırakılan buğday ve tahılları halka uygun fiyat karşılığında sattığı için hakkında soruşturma açılsa da bu suçtan aklandı.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra istifa etti

1910 senesinde Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavı kazanarak maliye memuru olan iş adamı, Beyoğlu Gelirler Müdürlüğü'ne atandığı için İstanbul'a taşındı. Maliyenin her kademesinde görev yapan Nuri Demirağ, bir yandan da gece derslerine katılarak yüksek öğrenimini tamamladı. 1918 senesinde maliye müfettişi olan iş adamı, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından görevinden istifa etti.

Haberin Devamı

İlk milli sigara kağıdını üretti

Maliye müfettişliğinin ardından ticarete atılma kararı alan Nuri Bey, 1918 senesinde o zamana dek yabancı milletlerin tekelinde olan sigara kağıdı işine girerek ilk Türk sigara kağıdı yapımını başlatan kişi oldu. Ürettiği bu ürüne Türk Zaferi ismini veren Demirağ, ilk girişiminden büyük kazanç elde etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk demiryolu müteahhidi

Kurtuluş Savaşı'nın ardından ulaşım sorunlarına el atılan Türkiye Cumhuriyeti'nde yedi kilometrelik bir kısım için açılan ihaleye dahil olan Mehmet Nuri Bey, düşük bir ücret karşılığında bu işi üstlendi. Ardından kardeşini de kendisine ortak eden iş adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk demiryolu müteahhidi oldu. Samsun ile Erzurum, Sivas ile Erzurum ve Afyon ile Dinar hatlarını kapsayan 1012 kilometrelik demiryolunu bir yıl gibi oldukça kısa bir sürede tamamlamayı başaran Nuri Bey, 1934 senesinde Atatürk tarafından verilen Demirağ soyadına layık görüldü.

Sivas milletvekili oldu

1945 senesinde Millî Kalkınma Partisi’ni kuran fakat meclise giremeyen Nuri Demirağ, 1954 seçimlerinde ise adaylığını Demokrat Parti'den gerçekleştirdi. Sivas milletvekili olmayı başaran siyasetçi; şehirde çölleşmeyi önleme, tarım, hayvancılık, köprüler, limanlar ve enerji ile barajlar gibi konularda çalışmalar yaptı. 1957 senesinin 13 Kasım tarihinde şeker hastalığı nedenle hayatını kaybeden ünlü iş adamı, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.