Gündem O bir siyah yıldızdı!

O bir siyah yıldızdı!

12.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada milyonlarca hayranı yasa boğan haberi Bowie’nin oğlu Duncan Jones açıkladı. Müzisyen, kansere karşı 18 aydır verdiği mücadeleyi kaybederek dünyadan ayrıldı. ‘Dünyaya düşen adam’ burada 69 yıl kaldı ama bu kimseye yetmedi...

O bir siyah yıldızdı

Rock tarihinin Londra doğumlu ikonu, hayranlarının bir gün öleceğine de bu dünyadan olduğuna da hiç inanmadığı büyük müzisyen ve benzersiz aktör David Bowie, dün 69 yaşında hayatını kaybetti. Haberi Bowie’nin yönetmen oğlu Duncan Jones duyurdu.

Haberin Devamı

Kansere karşı 18 aydır verdiği mücadeleyi gizlemeyi başaran Bowie’nin, ailesi yanındayken huzur içinde hayatını kaybettiği haberi bir nebze teselli oldu. 8 Ocak’ta 69. yaş gününde cazın öne çıktığı ‘Blackstar’ adlı son albümü çıkmıştı. Albüme adını veren şarkıda, “Ben bir siyah yıldızım, pop yıldızı değil” diyordu...

Gerçekten de Bowie sevenleri için asla sadece bir pop yıldızı olmadı. Cinsiyet rollerini altüst eden, uzaydan, yıldızlardan bahseden şarkılarındaki hayal gücü evrenin sınırlarını zorlayan, farklı imajlarını maskeler gibi giyip çıkarsa da müzikteki kalitesini hep koruyan Bowie, 50 yıldır kabuk değiştiriyordu ve şüphesiz ki müziğin zirvesindeydi.

O bir siyah yıldızdı


‘Aktör Bowie’ kamera önüne geçtiğinde unutulmaz karakterler canlandırdı. Onunla en çok özdeşleşen film, 1976 tarihli ‘The Man Who Fell to Earth’dü.

‘Baş döndürücü’

Haberin Devamı

Bowie, David Robert Jones ismiyle 8 Ocak 1947’de Brixton’da doğdu. Küçük yaşta parlak zekası dikkat çekti. Müziğe yeteneği babasının isabetli kararıyla bir plak koleksiyonuyla teşvik edildi, Little Richard’ın ‘Tutti Frutti’sini dinlediğinde “Tanrı’nın sesini duydu.” 10’lu yaşlarında Chuck Berry ve Elvis Presley’den ilham alıyor, ukulele ve piyano çalmayı öğreniyordu. Katıldığı müzik kulübündeki arkadaşları, Bowie için sıklıkla kullanılan terimi kullanmıştı: “Başka bir gezegenden gibi baş döndürücü.”

Lisede cazı, Charles Mingus ve John Coltrane’i keşfetti, saksafon çalmaya başladı. Liseden sonra müzisyen olmaya karar veren Bowie, 1967’de ilk albümünü çıkardı. Ancak albümün dikkat çekmemesi üzerine Bowie, İskoçya’da bir manastırda inzivaya çekildi. Aynı yıl dansçı Lindsay Kemp’le tanışması ve onun derslerine yazılması Bowie’nin ufkunu açtı, avangard tiyatro ve pandomimle tanıştı ve değişik karakterlerinin temelleri atıldı. 1969’da Apollo 11’in uzaya fırlatılmasına 5 gün kala piyasaya çıkan ‘Space Oddity’, İngiltere listelerinde bir numara oldu.

O bir siyah yıldızdı
Androjen görüntü

1970 tarihli ‘The Man Who Sold the World’de akustik tarzını bir yana bırakan Bowie, dönemin devrimsel müzik ortamında kalıcı olacağını kanıtladı. Bir elbiseyle uzandığı kapak da çok ses getirdi.

Haberin Devamı

Rolling Stone’un onu Hollywood yıldızı Lauren Bacall’a benzettiği bu fotoğraf, Bowie’nin cinsiyet rolleriyle oynayacağının habercilerindendi. Nitekim, androjen görüntüsü hep ilham vermeyi sürdürdü.

1971’de diğer bir başyapıt albümü ‘Hunky Dory’i yayınladı. Bunu 1972’de ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ takip etti. Bowie’nin ‘Ziggy Amerika’ya gidiyor’ dediği ‘Aladdin Sane’ 1973’te çıktı. 1974’te New York’a taşınan Bowie, soul ve funk sound’u taşıyan, Orwell’ın ‘1984’ünden yola çıkan albümü ‘Diamond Dogs’u yayınladı. Turnede bağımlılıkları başladı, paranoyalara sürüklendi...

70’lerin son yarısında Los Angeles’ın uyuşturucu ortamlarından uzaklaşmak için Batı Berlin’e taşınan Bowie, 76-79 arasında ‘Berlin Üçlemesi’ni yayınladı. 80’lerde new wave’i benimsemeyen Bowie’nin Freddy Mercury ile düeti ‘Under Pressure’ döneme damga vurdu.

Haberin Devamı

Space Oddity’nin yüzbaşı Tom’unun hikâyesine devam eden ‘Ashes to Ashes’, ‘Scary Monsters’da yer alıyordu. 2000’de Glastonbury’nin ana müzisyeni olarak sahne alması popülerliğini kaybetmediğinin kanıtıydı. 2002’de iyi eleştiriler alan ‘Heathen’ı, bir yıl sonra da ‘Reality’yi çıkardı ve ara verdi. Nedeni Bowie’nin 2000’lerde geçirdiği bir kalp krizi olarak gösterildi. Bu inziva 2013’te kaydettiği ‘The Next Day’ albümüyle sonlandı.

Bowie, 69. doğum gününde ‘Blackstar’ı yayınladı. Ayrılma zamanının geldiğini kimse tahmin etmiyordu.

Bazıları dün Bowie’nin New York’taki evine çiçekler bıraktı. Bazıları da Bowie’yi onun hayal gücüyle uğurlamak istedi: Bowie’yi yıldız tozuna karışmış (‘Stardust’), Mars’ta hayatı keşfederken (‘Life on Mars?’), diğer delilerle birlikte (‘All the Madmen’), dünyanın yörüngesini turlarken (‘Space Oddity’), Amerikalı soul şarkıcısı Claudia Lennear’la şarkı söylerken (‘Lady Grinning Soul’), özgür bir festivalde (‘The Memory of a Free Festival’) düşünmek serbest.

Haberin Devamı

Her Bowie hayranının tesellisi kendine ama şu kesin: ‘Dünyaya düşen adam’, burada 69 yıl kaldı ama bu kimseye yetmedi...

Müziğin bukalemunu

Bowie, kariyeri boyunca ikonlaşan karakterler yarattı. “Sahne dışında bir robotum, sahnede ise duyguyu yakalıyorum.

Bu yüzden Ziggy olmayı, David olmaya tercih ediyorum” diyen Bowie’nin ünlü karakterlerinden bazılarını hatırlayalım...

-Zıggy Stardust:Iggy Pop’un kişiliği ve Lou Reed’in müziğinden etkilenen Bowie, Ziggy Stardust’ı 1972’de yarattı. Uzaydan gelen rock yıldızı Ziggy Stardust, punk ve glam rock ikonuydu.

-Aladdın Sane:
Bu karakter, şöhretle boğuşan Bowie’nin kişiliğindeki ikilemleri yüzünü ikiye ayıran şimşekle gösteriyordu. İsmi ise
‘A Lad Insane’den (Deli çocuk) geliyordu.

-ThIn WhIte Duke:Takım elbiseli bu sade karakter, 1976’da ‘Station to Station’ albümünde ortaya çıktı.

İki evlilik iki çocuk
Bowie’nin ünlü aşklarından biri, 1960 sonlarındaki sevgilisi Hermione Farthingale’ydi. Ricky Gervais’in dünyanın en güzel parçası dediği ‘Letter to Hermione’ ona yazıldı. ‘Life on Mars’taki ‘ürkek saçlı kız’ da oydu. Angie Barnett’la 1970-1980 yılları arasında evli kaldı. Oğlu Duncan Jones 1971’de doğdu. İkinci evliliğini ise süpermodel Iman’la 1992’de yaptı. Bu evlilikten de Zahra Jones adlı bir kızı var.

Ayrılık hediyesi

8 Ocak’ta çıkan ‘Blackstar’ın kapağında Bowie’nin resmi değil, siyah bir yıldız var. Cazın ağırlıklı olduğu bu albümün karanlığı, ‘Lazarus’ şarkısı ve ‘Blackstar’ın videosu, Bowie’nin sessiz vedası ve bir ayrılık hediyesi olarak yorumlandı.