Gündem O çocukların yarısı ya hamile ya anne!

O çocukların yarısı ya hamile ya anne!

01.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mardin’de küçük yaşta evlendirilen kızlarla ilgili araştırma, utanç tablosunu ortaya koydu: Çocukların yüzde 63’ü dini nikâhla evli. Bunların yarısına yakını ise hamile ya da çocuk sahibi

O çocukların yarısı ya hamile ya anne

Mardin’de çocuk yaşta evlendirilen kızların yüzde 14.6’sının, evlendirildiği kişi tarafından fiziksel şiddet ve istismara, yüzde 27.1’inin ise duygusal şiddet ve istismara maruz kaldığı saptandı.

Haberin Devamı

Mardin Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniğine 2016-2018 yılları arasında adli değerlendirme amacıyla getirilen ve mahkemeler tarafından evlenmeye ruhsal ve bedensel olarak hazır olup olmadıkları sorulan 54 çocuğun psikiyatrik değerlendirmesinden korkunç bir gerçek gün yüzüne çıktı.

Şiddet ve istismar

Mardin Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Bölümü’nden Damla Eyüboğlu ile Murat Eyüboğlu tarafından yapılan araştırma sonucunda, evlendirilmek istenen çocukların yüzde 27.8’inde en az bir psikiyatrik bozukluk olduğu tespit edilirken, çocukların yüzde 63’ünün dini nikah ile evli oldukları, yüzde 18’inin nişanlı veya sözlü oldukları anlaşıldı. Dini nikah ile evli olanların yüzde 44’ünün ise çocuk sahibi veya hamile olduğu anlaşıldı. Erken yaşta evlendirilen çocukların neredeyse tamamının okula devam etmediği, çoğunlunun ailesinin hem sosyo-ekonomik düzeyi hem de eğitim seviyesi oldukça düşük olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Mardin’de erken yaşta evlendirilen kızların yüzde 14.6’sının evlendirildiği kişi tarafından fiziksel şiddet ve istismara, yüzde 27.1’inin ise duygusal şiddet ve istismara maruz kaldığı saptandı. Kız çocuklarının maddi sıkıntılar sosyo-kültürel özellikler, dini inanışlar, toplum içerisinde cinsiyet eşitsizliği,eğitim seviyesinde düşüklüğü nedeniyle erken yaşta evlendirildiği tespit edildi.

Çalışmanın detayları şöyle: “Çalışmada 16-17 yaş arasında evlendirilmek istenen 54 çocuğun klinik ve sosyodemografik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca çalışmaya alınan çocukların eğitim yaşamından mahrum kaldığı, birçoğunun da resmi evlilik olmadan dini nikah kıyılarak evlilik yaptıkları ve eşleriyle birlikte yaşadıkları hatta çocuk sahibi oldukları belirlenmiştir. Mardin ilinde, 16-19 yaş arası evlilikler tüm evliliklerin yüzde 15.4’ünü oluştururken, Türkiye genelinde bu oran yüzde 9.3’tür.

Annelerin yüzde 74’ünün, babaların ise yüzde 21’inin okuma yazması yoktu. Ailelerin ortalama aylık gelirlerinin asgari ücretin altında olması ve çocuk sayılarının ortalamasının 6.5 olması da, çocukların erken evlenmesinde önemli faktör olabileceği sonucuna ulaşılmasına neden olmuştur.”

Haberin Devamı

Hamile kalma baskısı

“5 vaka daha önce hakim kararıyla evlenmelerine izin verilmediğini, fakat hamile oldukları için tekrar mahkemeye başvurduklarını belirtmiştir. Başka bir deyişle, yasada önemli sebep olarak belirtilen durum, hamilelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun sonucu olarak, erken yaşta evlenen çocukların resmi nikah için eşleri veya aileleri tarafından hamile kalma baskısı altında olabileceği düşünülmüştür.”