Gündem O kadının avukatı konuştu...

O kadının avukatı konuştu...

21.03.2014 - 11:06 | Son Güncellenme:

Twitter'ın kapatılma kararına gerekçelerinden biri olarak Samsun'da emekli memur bir kadının şikayeti gösteriliyor. Adı açıklanmayan kadının avukatı bir açıklama yaptı. İkinci açıklama ise hükümet kanadından Ulaştırma Bakanı'ndan geldi: ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, twitterın kapanmasındaki mahkeme kararlarından birinin, bir kadın vatandaşa ait sahte twitter hesabından pornografik fotoğraf konulduğu ve fotoğraflarında o kadına ait olduğu izlenimi verildiğini belirtti. Twitterın mahkeme kararına uyduğu takdirde tedbir amaçlı engellemenin kaldırılacağını belirten Elvan, ''Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı erişim engellenmesine son verileceği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ifade edilmiştir. ''dedi.

O kadının avukatı konuştu...

SAMSUN 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne kendi kişisel facebook, twitter ve PhotoSugar adlı sosyal medyadaki hesaplarına başka kadınların uygunsuz fotoğraflarının yüklendiğini ileri süren bir kadın geçen 4 Mart'ta dava açtı.

Haberin Devamı

Aynı gün sonuçlanan dava sonucunda mahkeme kadının bu sayfalara erişimin engellenmesine karar verildi.

Daha önce Samsun'da bir kamu kurumunda görev yapan ve emekli olarak İstanbul'a yerleşen bir kadın, kendi kullandığı facebook, twitter ve PhotoSugar adlı sosyal medyadaki hesaplarına başka kadınların uygunsuz fotoğraflarının yüklendiğini ileri sürerek geçen 4 Mart'ta bu sayfalara erişimin engellenmesi için dava açtı.

Samsun'da görev yaparken tanıdığı bir avukat arkadaşı vasıtasıyla dava açan kadının talebini değerlendiren Samsun 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi aynı gün "Kişilik haklarının ihlal edildiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. İhlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğin erişime engellenmesine" karar verdi. Bunun üzerine dün gece yarısı twittera erişim engellendi.

AVUKAT: TWİTTERIN KAPATILMASI GİBİ BİR TALEBİMİZ OLMADI

Haberin Devamı

Dava açan kadının kimlik bilgileri gizli tutulurken avukatı Adnan Aydın yaptığı açıklamada, "Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak twitter ulaşımı tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Twitterin kapatılması gibi bir talebimiz olmadı" dedi.

Başsavcılıktan 'yasak' açıklaması: Bizim böyle bir kararımız yok

Twitter'ın kapatılma kararına ilişkin gerekçe olarak gösterilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kendileri tarafından böyle bir kararaın verilmediğini açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası Twitter'ın kapatılması kararıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı açıklamada “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu. Biz bir karar vermedik” dedi.

Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre Başsavcı Salihoğlu, Savcılığınızın böyle bir karar verdiği yazılı bilgisinin TİB sitesinde yer aldığının ifade edilmesine ise “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karardır. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik” şeklinde yanıt verdi.

TİB sitesinde yer alan bilgiye göre ise Twitter’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart 2014 tarihinde TMK 10. Madde ile yetkili savcılıkça tedbir amaçlı erişime kapatıldığı bilgisi yer alıyordu. Tedbir kararının olduğu bilgisi yer almasına rağmen herhangi bir karar numarasının da paylaşılmaması dikkat çekti. Ancak TMK mahkemeleri kapatıldığı için herhangi bir yetki ve görevi de bulunmuyor. Başbakan Erdoğan da dün mahkeme kararının alındığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

İŞTE TWİTTER'İN KAPATILMA GEREKÇESİ ÜÇ ŞİKAYET

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) mahkeme kararları uyarınca vatandaşların kişilik haklarının ihlalinin önüne geçmek amacıyla Twitter'a tedbir amaçlı iletişim engeli koyduğu belirtildi -Sahte hesaplardan yapılan yayınlar nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini savunan kişilerin başvurularını değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul Anadolu 14.Asliye Ceza Mahkemesi itiraza konu hesapların kapatılmasına karar verdi

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) mahkeme kararları uyarınca vatandaşların kişilik haklarının ihlalinin önüne geçmek amacıyla Twitter'a tedbir amaçlı iletişim engeli koyduğu belirtildi.
İstanbul'da Şair İsmet Özel, sahte Twitter hesabından hukuki haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu.

Mahkeme, sahte twitter hesaplarıyla ilgili içerik sağlayıcıya ulaşılamadığından suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle talebi reddetti.
Mahkemenin kararına itiraz edilmesi üzerine, dosya nöbetçi asliye ceza mahkemesi olan İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesine geldi. Mahkeme, itirazı kabul ederek, belirtilen sahte isim adına oluşturulan Twitter hesaplarının kapatılmasına karar verdi. Karar gereğinin yapılması için TİB'e gönderildi.

-Kişilik hakları ihlal edildi

Haberin Devamı

Samsun'da da C.K. adlı kadın kendi ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesaplardan yapılan yayınlar nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini savunarak, mahkemeye başvurdu.

Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vererek, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere TİB'e gönderdi.

-TİB'in Twitter açıklaması

TİB'nden yapılan açıklamada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, 5651 sayılı kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürüttüğü anımsatılmıştı.

Vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.

Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."

Açıklamada, yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirildirilmişti.