Devrimci 78’liler Federasyonu’nun Ankara’da her yıl eylül ayında kapılarını açtığı, bu yıl da 3 Eylül’den itibaren ziyaret edilebilecek “12 Eylül Utanç Müzesi”, yine yüzleşmelere aracı olacak. Müzenin en ilgi çeken bölümü olan, işkence, idam, yargısız infaz gibi yöntemlerle öldürülen, faili meçhule kurban giden isimlerin kıyafetlerine bu yıl yenileri eklendi. Deniz Gezmiş, Erdal Eren, Mahir Çayan gibi isimlerin kıyafetlerinin yanına, Mardin Kızıltepe’de, evlerinin önünde, henüz 12 yaşında sırtından sıralı biçimde ateşlenen 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın ve oğluyla birlikte vurularak öldürülen babası Ahmet Kaymaz’ın, üzerlerinde bulunan kıyafetleri de eklendi.
Kaymaz’ı vuran 4 polisin yargılandığı ve beraat ettikleri dava sırasında sıkça ortaya atılan “Aslında 12 değil 17 yaşında, silahı kaldırabilecek yaşta, polise ateş etti” tezlerinin aksine, sırt bölümleri kurşun delikleriyle dolu atlet, kazak ve süveterin küçüklüğü dikkati çekti. Müzede, Kaymazlar’ın kıyafetleri dışında, 12 Eylül döneminin idam edilen
son ismi olan Hıdır
Aslan’ın süveteri, Ulaş Bardakçı’nın giysileri de ilk kez sergilenecek. Devrimci 78’liler Federasyonu’nun başta darbe dönemi olmak üzere, Türkiye’nin karanlık dönemleri ve olaylarıyla yüzleşmesini sağlamak amacıyla oluşturduğu, her yıl Eylül ayında açılan ve ay sonuna kadar açık kalan “Utanç Müzesi” bu yıl da 3 Eylül‘den itibaren gezilebilecek.
Sırtında 13 kurşunMüzede bu yıl, 2004’te Kızıltepe’de babası Ahmet Kaymaz’la birlikte, henüz 12 yaşındayken öldürülen Uğur Kaymaz’ın öldürüldüğü sırada üzerinde bulunan kanlı atleti, kurşun delikleriyle dolu kazak ve süveteri de sergilenecek. Kaymaz’ı vuran polislerin yargılandığı davada, polisler, sıkça, Uğur’un 12 yaşında olmadığını, kaleşnikof taşıyabilecek yaşta olduğunu, bıyıklarının çıktığını, kendilerine silahla saldırıda bulunduğunu öne sürmüşler, ancak adli tıp raporları, Uğur’un 12 yaşında olduğunu, sırtından sıralı biçimde ateşlenmiş 13 kurşunla vurulduğunu ortaya koymuştu. Polisler, buna rağmen meşru müdafaa gerekçesiyle beraat ettirilmiş, dava
AİHM’ye taşınmıştı.
Ayağında terlikle babasının arkasından fırlayarak evden çıktığı aşamada vurulduğu belirtilen Uğur Kaymaz’ın kardeşinin, Uğur’a yazdığı mektup da müzede sergilenecek. Kardeşi Habip, mektubunda, Uğur’a, “Hatırlıyor musun? Uğurcan! Küçükken resimler çizerdik. Beyaz, saf, temiz bir sayfanın ortasına bir
dünya, etrafında da her tenden insanlar çizerdik. Tenlerimiz, gözlerimiz, giyim ve kuşamlarımız farklı olabilirdi ama akan gözyaşlarımızın rengi hepsi aynıydı. Hani derdik ya hepimiz kardeşiz, evet Uğurcan hepimiz kardeşiz. İnadına barış inadına kardeşlik sloganları dilimizden düşmeyecek” diye seslendi.
Kızları, babalarını anlatacakMüzede bu yıl, ilk kez tutuklu öğrencilerin fotoğraflarından oluşan Mehmet Özer ve Çınar Livane Özer’in “Biz Bu Yeni Çağın Çocukları” isimli fotoğraf sergisi de açılacak. “Çocukları anlatıyor” başlıklı panelde ise Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan ve İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost babalarını anlatacak.
68 kuşağının önemli isimlerinden Hıdır Aslan’ın da kıyafeteleri Utanç müzesi’nde yeniden sergilenecek.
Uğur Kaymaz’ın babası da oğluyla birlikte öldürülürken üzerinde bu gömlek bulunuyordu.
O kıyafetler yeniden
Müzede, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi 68 kuşağının önde gelen isimlerinin Erdal Eren gibi 12 Eylül’de idam edilen devrimcilerin kıyafetleri bu yıl da sergilenecek. Önceki yıllarda olduğu gibi, müzede yine işkence yöntemlerini tasvir amacıyla hazırlanan maketler, devrimcilerin 2000’e yakın fotoğrafı, kişisel eşyaları da yer alacak.
Müzede, bu yıl ilk kez, 12 Eylül döneminde, 1984’te idam edilen son isim olan Hıdır Aslan’ın süveteri, Diyarbakır Cezaevi’nde ölen Necmettin Büyükkaya, Ali Sarıbal, Ferhat Kurtay, Orhan
Keskin’in kişisel eşyaları, 68 kuşağından Ulaş Bardakçı’nın kazağı, işkencede öldürülen Zeynel Abidin Ceylan’ın kıyafetleri de sergilenecek.