Gündem ‘Obezite hastaneye yatışları artırıyor’

‘Obezite hastaneye yatışları artırıyor’

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu, “Obezite ve Kovid-19” raporunda, obezitenin koronavinüs hastalığının seyrinde daha olumsuz sonuçlara yol açtığı, virüsün hücre tutulumunu artırdığı ve solunum yetmezliğine yol açtığı belirtildi.

‘Obezite hastaneye yatışları artırıyor’

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatih Kara, obezitenin Kovid-19’la mücadelede dört ana zararı bulunduğunu söyleyerek, “Obezite arttıkça hastaneye, yoğun bakıma yatışlar ve beraberinde entübasyonlar artıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘180 çalışma var’

Kara, TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesindeki, “Obezite Alt Komisyonu”na Sağlık Bakanlığı’nın, “obezite ve Kovid-19” raporunu sundu. Kara, özetle şu bilgileri verdi:

“Obeziteyle ilgili yapılmış çalışmalar var mı? Var, 180 tane. Araştırmalardaki metaanaliz; obezitenin hem Kovid-19’a yakalanmada hem de mortalite yönünden daha kötü sonuçlara yol açtığını, obez Kovid-19 hastalarının daha sık mekanik ventilasyona ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Obezite birçok hastalık riskini özellikle artırıyor. Obeziteyle gelen diyabet, damar hastalıkları ve kalp rahatsızlıkları gibi buna benzer sıkıntılar, kovidle ilgili süreçte daha ağır seyredebiliyor.

Hastaneye yatışlar obezite arttıkça artıyor, yoğun bakıma yatışlar artıyor ve beraberinde entübasyonlar, invaziv mekanik ventilasyon uygulanması artıyor.

Haberin Devamı

Obezite ile mücadele için geliştirmekte olduğumuz hizmetlerimiz var, birinci basamakta aile hekimliğinde tarama yapıyoruz. İzlemeye tabi tutuyoruz, sağlıklı hayat merkezlerinde süreci yürütmeye devam ediyoruz, ihtiyaç hâlinde diyetisyenden destek alıyor, fizyoterapistten destek alıyor ve arkasından, ihtiyaç olursa, uzman hekimlerle komplikasyon izlemi için hastanelere sevki sağlanıyor.”