Gündem Öcalan’ın halefi Kaytan öldürüldü

Öcalan’ın halefi Kaytan öldürüldü

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

MİT ve TSK’nın ortak operasyonunda PKK’nın kurucularından terörist Ali Haydar Kaytan Irak’ın kuzeyinde etkisiz hale getirildi. Kaytan, Merasim Sokak ile Güvenpark saldırılarının talimatını veren kişiydi.

Öcalan’ın halefi Kaytan öldürüldü

 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın “Benden sonra örgütte sözü geçecek kişi odur” dediği, PKK/KCK’nın kurucularından “Fuat” kod adlı terörist Ali Haydar Kaytan’ı Irak’ın kuzeyinde etkisiz hale getirdi.

Haberin Devamı

2016’da Türkiye’yi sarsan terör eylemlerinden, Başkent’in hedef alındığı Merasim Sokak ile Güvenpark saldırılarının talimatını veren Kaytan, PKK/KCK’nın “ideolojik lider” olarak konumlandırdığı, örgüt kadrolarınca “mücadelenin yaşayan tarihi” olarak nitelendirilen bir isimdi.

PKK’yı birlikte kurdular

Terör eylemlerine Öcalan ile PKK’nın temellerini atmadan çok önce başlayan Kaytan, Irak’ın kuzeyinde “KCK Yürütme Konseyi Üyesi” ve “Bilim ve Aydınlanma Komitesi Üyesi” olarak faaliyet yürütüyordu. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre; operasyon endişesiyle sürekli yer değiştiren Kaytan, kendisine ilişkin farklı istihbari bilgilerin MİT mensuplarınca bir araya getirilmesiyle başlatılan, Türkiye tarihinin en uzun soluklu operasyonlarından birinin sonucunda, örgütün yüksek güvenlikli sığınaklarından birinde öldürüldü. Güvenlik kaynakları, operasyona katılan unsurların güvenliğini ve gizliliği korumak için operasyona ilişkin detayların paylaşılmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Eğitim veriyordu

Örgütün canlı bomba eylemcisi teröristlerin seçiminde yer alarak, saldırıya gönderilmelerinden önce aldıkları son ideolojik eğitimde de bizzat rol alan Kaytan, Türkiye’nin 40 yıldır karşı karşıya kaldığı terör eylemlerine karar veren “çekirdek kadro” içerisindeki en yaşlı örgüt elemanıydı.

Ölümü gizlediler

Örgütün, Kaytan’ın ölümünü de sınır içi ve ötesindeki operasyonlarla büyük yara alan sözde üst düzey kadrodaki diğer zayiatlar gibi gizlemeye çalıştığı belirtildi. Örgütten kopmaların önüne geçmek ve teröristlerin moralini yüksek tutmak amacıyla, Kaytan’ın cenazesi, sadece lider kadro tarafından bilinen bir yere defnedildi. Defin işleminde yer alan örgüt elemanları ise daha sonra infaz edildi.

Kaytan’ın ölümünün örgütün sözde yöneticilerinden Cemil Bayık ve Murat Karayılan arasında da tartışmaya sebep olduğu kaydedildi. Bayık’ın, örgütün silahlı unsurlarını “tedbirsiz” davranmakla suçlarken; Karayılan’ın, Kandil eteklerindeki mağaralardan çıkamayan Bayık’ı, “örgüt liderlerini sürekli eleştirerek kaderine terk etmekle” suçladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Başkent saldırıları

Terör örgütü PKK’nın binlerce can kaybına yol açan eylemsel stratejisini Öcalan ile birlikte belirleyen Kaytan’ın, sadece başkentte son dönemde talimatını verdiği saldırıların bilançosu şöyle:

- 17 Şubat 2016’da Merasim Sokak’ta, askeri ve sivil servis araçlarına yönelik bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 29 kişi hayatını kaybetti, 87 kişi de yaralandı.

- 13 Mart 2016’da, Kızılay Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü aracın patlatılarak sivillerin hedef alınması sonucu 36 kişi hayatını kaybetti, 349 kişi de yaralandı.