Gündem ODTÜ müsilaj analizi: İlk 30 metrede yığıldı

ODTÜ müsilaj analizi: İlk 30 metrede yığıldı

21.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Marmara’nın diplerindeki müsilaj analizinin ilk sonucuna göre hidrojen sülfürün hassas ölçüm limitlerinin altında olduğu belirlendi.

ODTÜ müsilaj analizi: İlk 30 metrede yığıldı

 

Çalışmaya göre, müsilaj denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldı. ODTÜ Bilim Gemisi’nin Marmara seferi kapsamında Çınarcık Çukuru bölgesinde çalışmalar yürüten, salya oluşumları ile ilgili Bilim-2 Gemisi’nden gelen verileri analiz eden Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, Çınarcık baseninde detaylı ölçümler    söyledi. İki ayrı hidrojen sülfür metodu ve üç ayrı hassas oksijen medodu ile bi ölçümleri gerçekleştirdiklerini anlatan Yücel, son verilere ilişkin şunları dedi:

Haberin Devamı

Alt sulara inmemiş

“Müsilajın denizin ilk 30 metrelik tabakasında yığıldığı, henüz alt sulara inmediği ilk sonuçlarımız arasında. En derin yerleri olan 1200 metre civarının yine de çok az da olsa oksijen aldığını üç ayrı metotla doğruladık. Hem aldığımız örnekler üzerinde hassas metotlar hem de derin denizin içinde yerinde ölçüm yapan sensörler ile hidrojen sülfürün hassas ölçüm limitlerinin altında olduğunu tespit ettik. Örneklerde çürük yumurta kokusuna da rastlamadık. Bu sonuçlar, bize müsilajın derin Marmara’yı etki etmeye başlamadığını ve sistemin zaten neredeyse oksijensiz durumunun devam ettiğini gösteriyor. Ancak Marmara’nın diplerinde sürekli izlenebilecek şekilde hidrojen sülfür biriktirecek bir yapının olmadığını gördük. Marmara’nın derinliklerinin Akdeniz’den gelen taze suyun etkisi ile yeniden oksijenlenmeye başlayacağını öngörüyoruz.”