Gündem Oğlumun her kilosuna 1 yıl hapis verdiler

Oğlumun her kilosuna 1 yıl hapis verdiler

19.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davada 2 bin 924 gün sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık polis Fatih D.’ye “Olası kastla kasten öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis verdi... 269 gün komada yaşam savaşı veren Berkin Elvan’ın 16 kiloya düştüğünü hatırlatan anne Gülsüm Elvan, “Oğlumun kilosuna göre ceza verdiler” diyerek gözyaşlarına boğuldu...

Oğlumun her kilosuna 1 yıl hapis verdiler

Elif Altın - Gezi Parkı eylemlerinde başına biber gazı fişeği isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin görülen davada 2 bin 924 gün sonra mahkeme kararını açıkladı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz polis memuru sanık Fatih D. (SEGBİS) ve taraf avukatları katıldı. Heyet değişikliği sebebiyle ilk defa Berkin Elvan davasına bakmaya başlayan mahkeme başkanı Ömer Günaydın duruşmayı başlatmadan önce “Adil bir yargılama yapmaktan başka bir amacımız yok. Kanuna ve vicdana uygun karar vermeye çalışıyoruz. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın” dedi.

Haberin Devamı

‘Bilerek vuruldu’

Duruşmada söz verilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan gözyaşlrı içinde şunları söyledi: “Yavrum belki zamanında hastaneye gidebilseydi sakat da kalsa bir ihtimal yaşayacaktı yavrum. Çocuğum bilinçli şekilde vuruldu. Taş da atsaydı sen öldürmeyecektin. Yakalayıp bana veya babasına teslim edecektin. Çocuklar hiçbir şekilde kendi isteğiyle bir şey yapamaz. Adalet istiyorum. Benim çektiğim acıyı başka anne çekmesin başkan bey. Bana söyleyin benim çocuğumun günahı neydi?” şeklinde konuşarak gözyaşlarına boğuldu.

‘Ölme, vicdanınla boğuş’

Berkin’in ablası Özge Elvan da, “Bu acıyı nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Fatih D.’nin alacağı cezanın annemin içini bir nebze olsun soğutabileceğini düşünüyorum. Burada sanki biz yargılanıyormuşuz gibi, Berkin’in masumiyetini kanıtlamaya çalışıyoruz” dedi. Diğer abla Gamze Elvan ise sanığa, “Sana sesleniyorum Fatih D. Lütfen ölme ve vicdanınla boğuş” diye seslendi. Berkin’in babası Sami Elvan da, “Sekiz yıldır ailem acı çekiyor. Sizler her şeyi yapabilirsiniz yargıçlar. Bu ülke sizlerin elinde. Devleti temsil ediyorsunuz. Tek talebim adaletli karar vermenizdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beraatini talep etti

Tutuksuz sanık Fatih D. savunmasında, “Kendimi burada aklamaktan çok karşı tarafın iddialarını ispatlaması gerekiyordu hala ispatlamadılar. Yüzde 30 benzerlik üzerine ‘bu kişi vurdu’ diyerek beni sanık koltuğuna oturttular. İçişleri Bakanlığı’nın verdiği TOMA görüntüleriyle dava bu aşamaya geldi. Görüntülerdeki kişinin saçının derisi gözüküyor. O görüntülere uysun diye saçımı kısa kestiler. Kafamın arkasından projektör tuttular. Beni yüzde 75 o görüntüdeki kişiye benzettiler. Baştan beri değinilmeyen konu gaz fişeklerinin yüksek sıcaklığa sahip olduğudur. Berkin Elvan’ının kafasında ya da elinde yanık izi olmadığı raporlarla mevcuttur. Bunun dikkate alınmasını istiyorum. 11 senedir devletime hizmet ettim, etmeye devam edeceğim. Beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.

‘Olası kastla öldürme’

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Fatih D.’yi “olası kastla kasten öldürmek” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığa yurtdışına çıkış yasağı verdi. Kararın açıklanmasının ardından anne Gülsüm Elvan, “Oğlumun kilosuna göre ceza verdiler. Her kilosuna 1 yıl ceza verdiler” dedi. Elvan ailesi gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı

Davanın geçmişi

2015 tarihinde kadar Berkin Elvan soruşturması birçok savcı değiştirmiş en son İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz dosyayı devralmıştı. Dosya üzerinde hatırı sayılır bir ilerleme kaydeden savcı İstanbul Adalet Sarayı’na avukat cübbeleri ve sahte avukat kimlikleriyle giren DHKP-C’li teröristler tarafından 31 Mart 2015 tarihinde makam odasında rehin alındı. Savcı Mehmet Selim Kiraz teröristler tarafından vurularak şehit edildi. Savcının şehit olmasının ardından 7 Aralık 2016 tarihinde dosyaya atanan yeni savcı iddianamesini hazırlayarak mahkemeye gönderdi ve iddianamenin kabulüyle polis memuru Fatih D.’nin yargılanmasına başlanmış oldu.