GündemÖğrenci dostu şehirler

Öğrenci dostu şehirler

24.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin en memnun olduğu şehirlerin başında Eskişehir, Antalya, Aydın geliyor. Şırnak, Bingöl, Hakkâri ise son sıralarda. Öte yandan 2017’de memnuniyetsizliğin çok yüksek olduğu şehir sayısı 22 iken, bu yıl sayı 31’e çıktı

Öğrenci dostu şehirler

Üniversite sınavlarının sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak, tercihler ise 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu süreçte adaylar üniversitelerin yanı sıra şehir araştırmalarına da hız verdi. Çünkü öğrenciliğin geçeceği şehir en az üniversite kadar önemli.

Haberin Devamı

Bazı şehirler, ulaşımdan barınmaya, eğitim olanaklarından sosyal etkinliklere öğrencilere her türlü imkânı sunarken bazı şehirlerde öğrenciler büyük zorluklar yaşayabiliyor, hatta kiralık ev dahi bulamayabiliyorlar.

Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından kurulan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) da Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması kapsamında Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri’ni (ÖDÜŞ) araştırdı. Araştırma verileri, 81 ildeki 109 devlet ve 63 vakıf olmak üzere 172 üniversitede öğrenim gören 26 bin 513 öğrenciden elde edildi. Araştırmayla şehirlerin ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü gibi konularda öğrencilerin öğrenim gördükleri şehre ilişkin memnuniyetleri ölçüldü.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencileri, öğrenim gördükleri 27 şehirden memnunlar. Bu illerin başında Eskişehir, Antalya ve Aydın geliyor.

Öğrenci dostu şehirler

48 şehre düşük not

48 şehir öğrencilerden düşük not alırken 7 şehir de “Potansiyeli Olmasına Rağmen Memnuniyeti Sağlayamayan Şehir” olarak belirlendi. İstanbul’un Anadolu ve Asya olarak değerlendirildiği listede Asya 19., Avrupa ise 22. sırada yer aldı. Ayrıca 2017’de memnuniyetsizliğin çok yüksek olduğu şehir sayısı 22’yken bu yıl bu sayı 31’e çıktı, çok yüksek memnuniyet hissedilen şehir sayısı ise 13’ten 11’e indi. Öğrencilerin 48 şehirde ciddi anlamda memnuniyetsizlik yaşadığına dikkat çeken araştırmacılar, “Üniversite şehri olmak sadece üniversite yönetimlerine bırakılmamalı. Belediye, valiler ve şehirlerin kurumsal paydaşları da stratejiler belirlemeli” dedi.

Eskişehir hep gözde

Eskişehir, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listenin ilk sırasında. Eskişehir Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinin bulunduğu şehirde bu yıl Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi de açıldı. 72 bin 819 öğrencinin eğitim aldığı şehirde yurt ve kiralık ev sorunu yok. Şehir, sosyal aktivite yönünden de oldukça zengin. Gıda, ulaşım gibi giderler büyük şehirlere oranla daha uygun. Öğrencilerin yoğunlukla yaşadığı Tepebaşı Belediyesi her sabah sıcak çorba servis ediliyor, ücretsiz çamaşırhane hizmeti veriliyor.

Öğrenci dostu şehirler