Gündem Öğrenci Meclisi’nin gündemi ‘türban’dı

Öğrenci Meclisi’nin gündemi ‘türban’dı

25.04.2009 - 00:21 | Son Güncellenme:

Türkiye Öğrenci Meclisi’nde konuşma yapan öğrencilerden bazıları, “üniversitelerde türban sorununa çözüm bulunmasını” isterken, bazı öğrenciler “Atatürk’ün kemiklerini sızlatmayın” diyerek tepki gösterdi

Öğrenci Meclisi’nin gündemi ‘türban’dı

TBMM’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 6’ncısı toplanan Türkiye Öğrenci Meclisi’nde konuşan öğrenciler, türban sorununa çözüm bulunmasını istedi.
6. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, dün TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar’ın başkanlığında toplandı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, yetişmiş insan gücünün neler başardığının en güzel örneğini Japonya ve Almanya’nın gösterdiğini anlatırken, “Klasik tarih mantığıyla baktığınız zaman Japonların Amerikalılardan öç alması gerekiyor. Japonlar, Amerikalılardan çoktan öç aldılar. Neyle aldılar? Bugün otomotiv, optik, dijital sektörü onların elindedir” dedi.

Sadece 5 İHL’li katıldı
Görüşmelerin sabahki bölümünde Meclis Başkanlığı için aday olan Adem Özçük (Hakkari), Atakan Esen (İstanbul), Ersin Kök (Kastamonu) ve Süreyya Koç (Samsun) birer konuşma yaptı.
Adayların hiçbirisinin, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç döneminde örneğine rastlandığı gibi imam hatip lisesi (İHL) öğrencisi olmaması dikkati çekti. Bu yılki Öğrenci Meclisi’ne seçilenlerin sadece 5’i İHL kökenlilerden oluştu.
Yapılan gizli oylama sonucunda Kastamonulu Ersin Kök başkan, Ağrı’dan gelen İHL’li Seher Yılmaz ise başkanvekilliğine seçildi.
Gümüşhane Kelkit Lisesi’nden Enes Olgun, türban sorununa dikkati çekerek, “Liselerde, üniversitelerde, hatta kamu kurumlarında başörtüsü sorunu çözülsün ve üniversitedeki ablalarımız, kızkardeşlerimiz başörtüsü sorunu için okumamazlık yapmasın” diye konuştu.
Bunun üzerine İzmir’den Cumhur Çelik, “Türban burada yer almasın. Atatürk’ün kemiklerini sızlatmayın” diye tepki gösterdi.

‘Ayrımcılık yapılmasın’
Malatya Hekimhan Lisesi’nden Ayşe Budak da, “Eğer ki ben başımı açıp medeni olacaksam, başımı kapatıp medeni olmamayı tercih ederim. Artık bu soruna bir çözüm bulunsun, ayrımcılık yapılmasın. Konuşmamı Mehmet Akif’le bitireceğim: ‘Medeniyet dediğin açmaksa bedeni, Afrika’daki bedevi senden daha medeni’ diye konuştu. 

Başkan alkışladı
Meclis Başkanı Ersin Kök bu konuşmayı alkışlayınca, birçok öğrenci, “Alkışlıyorsunuz ama tarafsız olmanız gerekir” diyerek itiraz etti.
Siirt Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Kübra Uğur’un da, “Sözlerimi kutsal kitabımız Kuran’dan ‘yaradan rabbinin adıyla oku’ ayetiyle bitiriyorum” demesi dikkati çekti.