Gündem Öğrenciler, yurtları yetersiz buluyor

Öğrenciler, yurtları yetersiz buluyor

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrencilerini modern yaşam alanlarıyla buluşturan Univa Öğrenci Evi ile Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) öğrencilerin konaklamaya yönelik beklentilerini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Univa Öğrenci Evi Kampüsleri projelerinin de hayata geçeceği Sakarya, Düzce, Kocaeli ve İstanbul’daki beş üniversitenin öğrencileriyle yüz yüze anket ve odak grup görüşmesi yöntemiyle yapılan araştırmaya 18-26 yaşındaki öğrenciler katıldı.

Öğrenciler, yurtları yetersiz buluyor

Araştırmaya göre erkek öğrenciler çoğunlukla devlet veya özel yurtlara ya hiç gitmeden ya da bir süre kaldıktan sonra kendi evlerine çıkıyor. Kız öğrenciler ise daha çok devlet yurtlarını tercih ederken, okudukları üniversite, yaşadıkları şehirde ise ailelerinin yanında kalıyor. Öğrencilerin konaklama seçimlerini etkileyen en önemli faktörlerin başında maliyet gelirken, onu sırasıyla konum, konaklama koşulları, sosyalleşme olanakları ve güvenlik takip ediyor. Üniversiteli gençlerin yüzde 70’inden fazlası sosyalleşecek alanların azlığından şikâyet ediyor ve yurtlarda sürekli hizmet verecek sosyal alanlar oluşturulmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Yurtlarda konaklayan öğrencilerin yüzde 64’ü yurtların hem akademik hem de kişisel gelişimleri için yetersiz olduğunu söylerken, yüzde 85’i nitelikli birer kütüphane ve etüt odası olması gerektiği konusunda birleşiyor. Yüzde 70’i ise yurtlarda bilgisayar ve internet erişimi konusunda problem yaşadıklarını anlatıyor.

Yemeklerden duyulan memnuniyet yüzde 53 oranında seyrederken, öğrencilerin yüzde 43’ü vegan ya da vejetaryen yemek seçeneklerinin bulunmadığını belirtiyor. Yurt sakini gençlerin yarısı güvenliğin yetersiz olduğunu düşünüyor. Isınma ise yüzde 76’lık bir oranla öğrencilerin en memnun kaldığı konu olarak öne çıkıyor.

Öğrenciler, yurtları yetersiz buluyor

‘Yüksek kira isteniyor’

Gençlerin yüzde 72’si, ev sahiplerinin öğrencilerden ailelere göre daha yüksek kira talep ettiğini söylüyor; yüzde 85’i, üniversitelerin bulunduğu şehirlerdeki halkın kendilerini ekonomik kaynak olarak gördüğünü düşünüyor.

Haberin Devamı

TOG Genel Müdürü Jülide Erdoğan “Araştırma tüm bu konulara ışık tutarak gençlerin barınma ve sosyalleşme olanakları hakkında bizleri de var olan uygulamaları sorgulamaya yönelteceğine inanıyoruz” dedi.

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı da araştırmanın, gençlerin konforlu, rahat ve güvenli konutlarda yaşamak istediklerini ortaya koyduğuna dikkat çekti.