Gündem Okul seçiminde gerçekçi olun

Okul seçiminde gerçekçi olun

11.07.2008 - 00:08 | Son Güncellenme:

Tercih listenize yazacağınız okul türleri arasından hangisinin size uygun olduğunu gerçekçi ölçütler doğrultusunda belirlemelisiniz

Okul seçiminde gerçekçi olun

Ortaöğretimdeki okulun seçimi en az üniversite tercihleri kadar önem kazandı. Öğrencinin tercih edeceği okulun eğitimi, fiziksel koşulları, sosyal etkinlikleri, kişisel özelliklerinin ve becerilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyor.
Genel liseler, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, öğretmen liseleri, meslek liseleri, yabancı dille eğitim yapan özel okullar öğrencilerin tercih edebilecekleri belli başlı okul türlerini oluşturuyor. Özellikle bu lise türlerinden herhangi birini seçmek isteyen öğrenci, ilgili okuldaki eğitim müfredatını, ÖSS sonrası hangi yükseköğretim programlarına yönlendirdiği araştırmalı.
Bahçeşehir Kolejleri uzmanları lise seçiminin üniversite tercihlerini de direkt olarak etkilediğini belirterek şunlara dikkat çektiler:
“Lisede öğrencinin mezun olduğu alana bağlı yaptığı tercihler, ortaöğretim başarı puanının ağırlığını belirliyor. Alan dışı tercih yaptığı durumda ağırlıklı orta öğretim başarı puanı (AOBP) düşük katsayı ile çarpılıyor. Bu da ciddi bir puan kaybına neden oluyor. Örneğin, OKS sonrasında fen lisesini tercih eden bir öğrenci üniversitede hukuk bölümünde eğitim görmek istediğinde ciddi puan kaybına uğruyor; bu da ilgili bölüme yerleştirilmesini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Lise tercihlerini yalnızca 4 yıl eğitim alınacak okullar olarak değerlendirmemek, tüm eğitim yaşamına şekil verebilecek bir seçim olarak bakmak gerekiyor.”

Eğitim-öğretim özellikleri
Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı okulun eğitim-öğretim düzeyi hakkında fikir verir. Yabancı dil eğitimi gençlerin çağı yakalaması için önemlidir. Bu yüzden özellikle yabancı dilde eğitim veren lise türlerinden herhangi birini seçecek olan öğrencilerin ilgili okuldaki yabancı dil öğretmen kadrosunun niteliği, yabancı dilde yapılan etkinliklere dikkat edilmesi gerekir. Destek hizmetler

Haberin Devamı

Fizik yapı önemli
Fiziki yapı eğitim kalitesini ve öğrencinin sosyal gelişimini birebir etkiler. Dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması eğitimin kaliteli olabilmesi için en önemli etkendir. Çok kalabalık, öğrencinin kendi görüşlerini iletmek ve öğretmenle bire bir iletişim kurmasını engelleyecek sınıflar öğrencinin akademik gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Ayrıca öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği ve bağımsız bir birey olmasını sağlayacak etkinliklere katılabileceği spor alanlarının olması, öğrendiklerini kullanmasını ve pekiştirmesini sağlayacak laboratuvarların okulda yer alması önemli. 


Destek hizmetler
Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için önemli. Ayrıca okul idarecilerinin ve rehber öğretmenlerin velilerle iletişimi eğitimin desteklenmesi için önemli olan ölçütlerden biri. Öğrencinin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan kulüp çalışmalarının ve eğitsel kol faaliyetlerinin aktif olarak sürdürülmesi gerekiyor.
Genellikle dersleri engelleyici olarak düşünülen bu tür faaliyetler kişinin sorumluluk alma, takım çalışmasına uyum sağlama, kendi güçlü ve zayıf yanlarını tanımasına fırsat verir. Eğitim programının içinde sistemli bir şekilde yer verilen bu tür faaliyetler eğitimi destekler.

Haberin Devamı

Okul seçiminde gerçekçi olun

Okul seçiminde gerçekçi olun

YARIN: 
Sonucunuzu gönderin, tercihinizi  yapalım 
SAY-2’nin başarılı fen liseleri 
İstanbul anadolu liseleri netleri