Gündem Okula başlama yaşı 69 ay’a çıkarılıyor

Okula başlama yaşı 69 ay’a çıkarılıyor

18.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yasa teklifi yükseköğretim yurtlarıyla ilgili izin yetkisinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na verilmesini, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçiş süresinin 3 yıla düşürülmesi gibi birçok düzenlemeyi içeriyor

Okula başlama yaşı 69 ay’a çıkarılıyor

TBMM’yi temmuz sonuna kadar çalıştırmayı planlayan AK Parti, görüşmelerine bugün devam edilecek yeni askerlik sistemiyle ilgili yasa teklifinin ardından Meclis’e “eğitim” mesaisi yaptıracak. AK Parti’nin hazırladığı 19 maddelik “eğitim torbası” niteliğindeki teklif dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, teklifin TBMM Başkanlığı’na sunumundan önce yaptığı açıklamayla, düzenlemeye ilişkin bazı detayları açıkladı. Teklifle okula başlama yaşını 66 aydan 69 aya çıkardıklarını belirten Muş, şunları söyledi:

Torbada neler var?

“Ortaöğretim ve yüksek öğretim yurtları ile ilgili tüm izinleri Milli Eğitim Bakanlığı veriyordu. Yeni düzenleme ile; yüksek öğretim ile ilgili yurtların izinlerini Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın vermesini teklif ediyoruz. Organize sanayi bölgelerinde özel ve gerçek tüzel kişilerce özel mesleki eğitim merkezleri açılabilmesi için yeni bir düzenleme yapıyoruz. Sözleşmeli öğretmenler görev aldıkları zaman 4 sene sözleşmeli artı 2 sene de, 4 yılın sonunda kadroya geçtikleri zaman aynı yerde görev yapmak durumundalar. Bu sürenin 3+1 şeklinde revize edilmesini teklif ediyoruz. Dolayısıyla 3 yıl sözleşmeli artı bir yıl da kadroya atandıktan sonra bulunduğu yerde görev yaptıktan sonra tayin isteme hakkına sahip olacaklar. Buraya Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki sözleşmeli personeli de dahil ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Askerliğin cumaya kadar geçmesini bekliyoruz’

Muş, askerlikle ilgili kanun teklifi konusunda şunları söyledi: “Salı günü görüşmelere devam edeceğiz. Milli Savunma Bakanımız geçtiğimiz hafta teknik konularda siyasi parti gruplarımıza bilgi verdi. Geldiğimiz noktada, siyasi partilerden gelen öneri ve tavsiyeler vardı, onları değerlendirdik. Cuma gününe kadar teklifin TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesini bekliyoruz.”