Gündem ‘Olan Kürt halkına oldu, perişanız’

‘Olan Kürt halkına oldu, perişanız’

31.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde 19 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağı dün kaldırıldı. Vatandaşlar sokağa çıkarken, dükkân sahipleri, ‘Olan Kürt halkına oldu. Dükkânlarımızı açamadık, perişan haldeyiz’ diye yakındı

‘Olan Kürt halkına oldu, perişanız’

Diyarbakır Valiliği merkez Sur ilçesi Gazi Caddesi’nde operasyonlar nedeniyle 19 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağını dün kaldırdı. Yasağın kaldırılmasıyla bir kısım esnaf işyerlerini açarken büyük çoğunluğu yasağın devam ettiği diğer altı mahalleden gelen çatışma sesleri üzerine dükkanlarını açmaktan vazgeçti.

Haberin Devamı

Yasağın kaldırılmasının ardından Gazi Caddesi’ne gelen esnaf ve vatandaşlar, güvenlik kontrolünden sonra caddeye girdi. Caddeye açılan ve yasağın devam ettiği sokakların başında geniş güvenlik önlemleri devam etti.

İşyerlerini açmaya gelen bazı esnaf, mahallelerden gelen çatışma sesleri üzerine dükkanlarını açmaktan vazgeçti. Bazı esnaf da işyerlerindeki ürünleri araçlara yükleyerek, ilçe dışına götürdü.

Çatışmalarda bazı iş yerlerinin ise kullanılamaz hale geldiği belirlendi. İlçe sakinleri de dükkanlarını açan esnaftan alışveriş yaparak temel ihtiyaçlarını karşıladı.

‘Zararım 30 bin lira’

Esnaf F. T, Gazi Caddesi’nde 15 yıldır bulunan iş yerinin 1 aydır kapalı olduğunu belirterek “Yan tarafa roketatar mermisi isabet ettiği için dükkanım hasar gördü. Dükkanımın penceresi ve kapısı kırılmış, rünlerim de bozulmuş. 30 bin liranın üzerinde zararım var” dedi. M.K. ise tedirginliğin sürmesi nedeniyle bazı esnafın hala işyerini açmadığını söyledi. İlçe genelinde güvenlik sağlanmadığı sürece vatandaşın Gazi Caddesi’ne gelmeyeceğini ifade eden M.K, “Geçen yıl ile bu yılbaşı arasında çok fark var. Yasaktan dolayı hiçbir iş yapamadık. Zararımız bir ayda 20 bin liraya ulaştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

A.G. de “Ürünlerimiz bozulmuş. Artık yeter bir çözümün olması lazım. Bu durumla hiçbir yere varılamaz” ifadesini kullandı.

R.Ç. ise “Olan, Kürt halkına oldu. İş yerlerimizi açamadık, perişan haldeyiz. Ödemelerimizi yapamadık” dedi. T.K. da günlerdir evine ekmek götürememenin sıkıntısını yaşadığını belirterek “Evde bir şey yok. Biz hepimiz kardeşiz, Allah’ımız ve Peygamberimiz birdir neyi paylaşamıyoruz. Şehit polis ve asker de bizim evladımız. Biz kardeşiz, neyi paylaşamıyoruz. O polis öldüğü zaman onun annesi ve babası yanar. Biz barış istiyoruz” ifadesini kullandı.

Saldırılar nedeniyle Yenişehir ilçesindeki oğlunun evine yerleşmek zorunda kaldığını bildiren M.P. de “Eskiden Diyarbakır herkes biliyor ki şehitlerin yeriydi. Böyle kötü insanlar burada yoktu. Burada büyüdüm, iş yaptım. Teröristlerin yaptığı akıl işi değil” dedi.

Haberin Devamı

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi Sur ilçesinin 19 yılda yapılan taştan maketi de saldırıların hedefi oldu. Kentin 1939’da havadan çekilen fotoğrafı baz alınarak hazırlanan ve açık hava haritası özelliği taşıyan eser, teröristler tarafından kurşunlandı. 55 metrekarelik maketin camları isabet eden kurşunlar nedeniyle tahrip oldu.

Müdür çarşıyı gezdi

Giriş ve çıkışların kontrollü sağlandığı ilçede güvenlik güçleri de nöbetini sürdürüyor. Güvenlik güçleri soğuk hava nedeniyle köşe başlarında yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor. Emniyet Müdürü Adnan Taşdan da işyerlerini açan esnafı ve bölgede görev yapan güvenlik güçlerini ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Taşdan’ın ziyareti sırasında bölgeden yoğun silah ve patlama sesleri duyuldu.

Bu arada Diyarbakır’da bulunan iş dünyası temsilcileri, Ankara’da bakanlarla yaptıkları görüşmeden sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. DİSİAD Başkanı Burç Baysal, “İçinde bulunduğu durum ile ilgili yeni bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu söyledik” dedi.

Sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla caddeleri dolduran vatandaşlar, ortalık yerde kurulan bir sobada ısınmaya çalıştı. Emniyet Müdürü Adnan Taşdan da, çarşıyı gezerek esnafla sohbet etti.