Gündem Ölecek bir durum yokmuş!

Ölecek bir durum yokmuş!

19.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma faciasıyla ilgili olarak, Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım’ın sunduğu rapora göre, ocakta can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak bir durum tespit edilmemiş

Ölecek bir durum yokmuş

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştıran Meclis Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, facianın yaşandığı ocağa ilişkin 26 Şubat’ta hazırladıkları raporu komisyonla paylaştı. Rapora göre, “Ocakta can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak bir durum” tespit edilemedi.
Soma’da yaşanan faciayı araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım ve MTA’dan İlker Şengüler’i dinledi.
Yıldırım’ın açıkladığı raporun sonuç bölümünde şu tespitler yapılıyor: “Yer altı ocaının yerüstüne 3 ayrı yolla bağlandığı, havalandırmanın mekanik olarak yapıldığı, ocak içerisinde gaz sensörlerinin olduğu ve merkezi olarak takibinin yapıldığı, herhangi bir tehlike durumunda yer altı trafosunun otomatik olarak kesildiği, tahkimat sisteminin yeterli olduğu, alev sızdırmaz özellikle elektrikli teçhizatın kullanıldığı, maden kanunu kapsamında izinlerin olduğu, proje açısından teknik olarak can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak bir durum tespit edilmediği ve projesine uygun çalışıldığı tespit edilmiştir.”

‘Neye göre tespit edilmiş?’
Rapora ilişkin sunum üzerine CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “301 insanın öldüğü yerde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak bir tespitte bulunamadıysanız, ben sizin yaptığınız hiçbir tespite güvenmiyorum. Türkiye için Allah hepimizi korusun. Bu arkadaşlar bu tespitleri neye göre yapmışlar?” diye tepki gösterdi. Yıldırım, “Biz iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapmıyoruz. Projeye uygunluk denetimi gerçekleştiriyoruz. Yetki alanına giren hususlara baktığımızda, bu hususlar can ve mal güvenliğini tehdit etmiyor. Burada bir kaza olmuşsa bu şu anlama geliyor; bizim baktığımız bu hususların dışında bir hususta can ve mal güvenliği tehlike altına girmiş” yanıtını verdi.
Komisyonda, Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Torba Kanun Tasarısı’ndaki işçi sağlığı ve işgüvenliği ile Soma’daki kazaya ilişkin maddelerin torbadan ayrılarak, ivedilikle görüşülmesi ve TBMM Genel Kurulu gündemine getirilmesi yönünde tavside bulunulması kararı da Ak Parti, CHP, MHP ve HDP oyları ile alındı.