Gündem ‘Olta’cı dolandırıcılar polis ‘oltası’na geldi!

‘Olta’cı dolandırıcılar polis ‘oltası’na geldi!

08.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden vatandaşların sosyal medya hesaplarına “Tebrikler, hediye kazandınız” mesajı göndererek “olta” yöntemiyle vatandaşların banka hesaplarını boşaltan bir hacker şebekesi polisin başarılı operasyonuyla çökertildi.

‘Olta’cı dolandırıcılar polis ‘oltası’na geldi

Şebekenin üyelerini belirlemek için altı ay süreyle çalışma yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, “Kampanyanızdan biz de yararlanmak istiyoruz” diyerek temas kurduğu şebekenin üyelerini tek tek belirleyip operasyon düzenledi. Kimlik çalışmasının ardından adresleri belirlenen şebeke üyelerine İstanbul, Adana, Antalya, Kırklareli, Muğla, Kocaeli, Adıyaman, Kastamonu, Tokat ve Mersin’de operasyonlar düzenleyen ekipler, şebeke elebaşı Cihan Ş.’nin de aralarında bulunduğu 44 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda altı bilgisayar, 31 cep telefonu ve çok sayıda dijital malzeme ele geçirildi.

Haberin Devamı

60 şikâyetçi var

Sorgulanan şüpheliler hakkında 60 kişinin şikâyetçi olduğu öğrenilirken, sayının yüzleri bulabileceği belirtildi. Yapılan ilk tespitlerde 1 milyon liralık vurgun yaptığı belirlenen şebekeye üye olduğu öne sürüne 43 kişi adliyeye sevk edildi. Şebeke elebaşı olduğu öne sürülen Cihan Ş.’nin de aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanırken, 32 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Uzmanlar uyardı

Dolandırıcılık olaylarına karşı uyaran uzmanlar, banka müşterilerinin sosyal medya mesajlarına itibar etmemelerini, banka internet sitesine giren müşterilerin internet adres çubuğundaki URL’ye çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, adres çubuğundaki “https” kısmının yeşil olması ve önünde “güvenli” yazması gerektiğini ifade etti. Cep telefonu kullanıcılarının ise banka hesaplarına aplikasyonlardan girilmesinin daha güvenli olduğunu dile getiren uzmanlar, ortak wifi üzerinden kesinlikle banka hesabına girilmemesi gerektiğini de belirtti.