Gündem Domuzdan insana böbrek nakli! Ölüm umutları bitirmedi

Domuzdan insana böbrek nakli! Ölüm umutları bitirmedi

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Genetiğiyle oynanmış domuz böbreği nakledilen ilk hasta olan 62 yaşındaki Richard Slayman, ameliyattan iki ay sonra hayatını kaybetti.

Domuzdan insana böbrek nakli Ölüm umutları bitirmedi

DİDEM SEYMEN İstanbul - Slayman, böbrek rahatsızlığının yanı sıra Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon hastasıydı. Nakil ameliyatının yapıldığı Massachusetts General Hastanesi (MGH), ölümün domuz böbreği naklinden kaynaklandığına dair bir işaret olmadığını açıkladı. Tıp ve organ nakli tarihinde bir dönüm noktası olarak görülen bu olayı uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

‘Bu bir başlangıç’

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan: “Sonuçları değerlendirmek için daha çok naklin daha uzun süre izlenmesi gerekir. Yine de bu tür öncü deneysel nakiller hastalarımız için bir umut kaynağı olmaya devam edecektir.”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sabri Tekin: “Domuzdan böbrek nakli tıp dünyasında ve organ nakli bekleyen hastalarda ciddi bir umut oluşturdu. Bu bir başlangıçtır. Bu hastadan elde edilecek sonuçlar daha ileri bir aşamaya geçmek için bilim insanlarına yol açacaktır.”

Dr. Öğr. Üyesi Amil Hüseynov: “Bu durum olumsuz bir sonuç olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bu olay, böbrek nakli için yeni bir alternatifin mümkün olabileceğini ortaya koymuştur. Bu olaydan sonra, böbrek, karaciğer ve ince bağırsak nakilleri için de olumlu sonuçlar beklenmektedir.”