Gündem Ombudsman, Dilan ve Gezi için devrede

Ombudsman, Dilan ve Gezi için devrede

07.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Ombudsman’ olarak da bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu, gelen şikâyetler üzerine Gezi eylemleri ve Dilan Alp’ın 1 Mayıs’ta gaz bombasıyla yaralanması hakkında inceleme başlattı. Kurum İstanbul Emniyeti ile görüştü

Ombudsman, Dilan ve Gezi için devrede

Kamu Denetçiliği Kurumu, İstanbul’daki 1 Mayıs olaylarında polisin kafasına gaz bombası atması sonucu yaralanan Dilan Alp ve Gezi Parkı eylemleriyle ilgili şikayetler üzerine inceleme başlattı. Ombudsmanlık olarak da bilinen kurum, polis şiddetine yönelik şikayetlerle ilgili İstanbul Emniyeti ile görüştü.
Kamu Denetçiliği Kurumu, Gezi Parkı eylemlerindeki orantısız polis şiddetine yönelik yoğun şikayet aldı. Şikayetleri gündemine alan kurum, İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra şikayetçi bazı sivil toplum örgütleriyle görüştü. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili rapor hazırlayacak olan görevliler, raporlarını Başdenetçi Nihat Ömeroğlu’na sunacak. Çıkacak rapora göre polis aleyhine bir tavsiye kararı verilebilir. Kurumun gündemindeki bir diğer gündem maddesi ise 1 Mayıs olaylarında polisin kafasına attığı gaz bombasıyla yaralanan Dilan Alp olacak. Alp’in ailesinin başvurusu üzerine harekete geçen kurum, bu konuyla ilgili de ayrı bir rapor hazırlıyor.

10 başvurudan 4’ü sonuçsuz
29 Mart’tan itibaren şikayet başvurularını kabul etmeye başlayan kuruma bugüne kadar 6 bin 139 başvuru yapıldı. Kurama yapılan şikayetlerde en yoğun konu başlığı “kamu personel rejimi” oldu. Bu alanda toplam bin 704 başvuru yapıldı. Bu konuyu sırasıyla 907 başvuruyla, “eğitim-öğretim, gençlik ve spor”, 711 başvuruyla “çalışma ve sosyal güvenlik”, 671 başvuruyla “ekonomi, maliye ve vergi”, 396 başvuruyla “adalet, milli savunma ve güvenlik” ve 391 başvuruyla, “mahalli idarelerce yürütülen hizmetler” başlığı aldı. Kuruma bugüne kadar yapılan tüm bu başvuraların 3 bin 655’i sonuçlandırıldı. Bunların yüzde 39’u hakkında “incelenemezlik kararı” verilirken, yine yüzde 39’u hakkında, “ilgili kuruma gönderme” kararı çıktı. Sonuçlandırılan başvuruların yüzde 7’i geçersiz sayılırken, yüzde 5’i için, “karar verilmesine yer olmadığı” kararı çıktı.
Kurumun tavsiye kararlarının sayısı ise 3 bin 655 başvuru arasında yalnızca 40’ta kaldı. Bölgelere göre başvuruların dağılımına bakıldığında ise en fazla başvurunun yüzde 31 oranla Marmara bölgesinden yapıldığı ortaya çıktı. Marmara’yı yüzde 21 ile İç Anadolu izledi. En yüksek başvuru yapılan iller, nüfuslarıyla orantılı bir şekilde İstanbul, Ankara ve İzmir olarak yansıdı.