21.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Eskişehir DHA
İlk kez Güney Afrika'da tespit edilen, 30'dan fazla kez mutasyona uğrayan koronavirüsün Omicron varyantı, bu virüse karşı geliştirilen aşıların etkisini önemli ölçüde yitirmesine yol açtı. Bazı aşıların iki dozunun Omicron'un bulaşmasına karşı neredeyse hiç koruma sağlamadığı, yine de hastaneye yatacak kadar hasta olma riskini çok büyük ölçüde azalttığı belirtildi. Koruma sağlamamasının nedeni ise iki yıl önce ortaya çıkan virüsün ilk haliyle savaşmak için geliştirildi. Avrupa başta olmak üzere dünyada Omicron'a karşı önlemler artırıldı ve hatırlatma dozlarının süresi de öne geçildi. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı Omicron'a karşı tedbir amacıyla Bilim Kurulu'nun önerisiyle 6 ay olan 3'üncü ve 4'üncü "hatırlatma" dozlarının süresini 3 aya indirdi. Bu açıklama ile aşı olmak isteyenler Türkiye genelinde hastanelerde ve aşı merkezlerinde yoğunluğa yol açtı.
Günde 15 bin doz
Eskişehir'de Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin yanı sıra koronavirüs aşısı uygulayan sağlık kuruluşlarında günlük 15 binin üzerinde kişiye "hatırlatma" dozu yapıldığı bildirildi. Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde 3'üncü doz aşısını olan Soner Akpınar (45), herkesin koronavirüse karşı aşı olması gerektiğini söyledi. Akpınar, "Bu ihmal edilecek bir şey değil. Hastalık konusunda ülkenin durumu da ortada. Salgının daha fazla büyümemesi için herkesi aşıya davet ediyoruz. Başka türlü bu işin üstesinden gelemeyiz" diye konuştu. Eskişehir Şehir Hastanesi'nde hatırlatma dozunu olan Burak Görgülü (22) de, "Pandemiden dolayı hem milletimiz hem de bizim açımızdan sıkıntı çekmemek için hepimizin aşılarımızı olmamız gerekiyor" dedi. Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yaşar Bildirici günlük 4000'in üzerinde kişiye hatırlatma dozu aşı yapıldığını söyledi.
‘Sadece aşı yeterli değil’
BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin, Fransız gazetesi Le Monde’a konuştu. Şahin, İngiltere ve Güney Afrika’dan aşı konusunda gelen ön verilere göre Pfizer/BioNTech aşısının Omicron’dan 3’üncü doz sonrası yaklaşık yüzde 70, 2’nci dozdan sonra ise yüzde 20 ila 40 oranında koruduğunu söyledi.
Şahin, aşının Omicron’a karşı koruma oranı konusunda özellikle İngiltere ve Almanya’dan gerçek yaşam verilerini beklediğini belirtti. Şahin, “Öngörülerimi ön laboratuvar sonuçlarına değil gerçek yaşam verilerine dayandıracağım. İlk virüse karşı elde ettiğimiz yüzde 95 koruma oranından uzak olduğumu açık. Fakat aşımızın 3’üncü dozu hastalığın herhangi bir formuna karşı yüzde 70 ila 75 koruma sağlıyor görünüyor. Bu bir aşı için genel olarak iyi bir sonuç. Ve daha ağır hastalık açısından bu oranın da ötesinde olduğumuzu düşünüyorum. Üç doz aşı olan kişiler bile hastalığı bulaştırabilir ve özellikle risk gruplarının yanındalarsa test yaptırmaları gerekecek. Omicron varyantı hâkim hale gelirken önleyici tedbirler özellikle bu kış hayati önemde olacak” dedi. Şahin aynı zamanda BioNTech’in Omicron’a özel bir mRNA aşısını mart ayına kadar geliştirmeyi planladığını da söyledi.