Gündem Önce kalplerini sonra böbreklerini verdiler

Önce kalplerini sonra böbreklerini verdiler

14.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sevgliler Günü’nde 4 çift böbreklerini paylaştı. İstanbul’dan Aygün ile Yalnız, Antalya’dan Soycan ve Bursa’da Geçit çifti en değerli hediye olan sağlıklarını vermenin ve almanın mutluluğunu yaşadı

Önce kalplerini sonra böbreklerini verdiler

Arzu Aygün (29) ve Pınar Yalnız (33), hayatlarının baharında böbrek yetmezliği nedeniyle ölümle burun buruna geldi. Eşleri Recep Aygün (32) ve Halil Yalnız (39) ise gözünü kırpmadan böbreklerini eşlerine verdi. Recep Aygün ve Halil Yalnız, eşlerinin böbrek yetmezliği hastası olduğunu evlenirken de biliyordu. Aygün ve Yıldız, eşlerinin sağlıkları kritik noktaya gelince hiç düşünmeden böbreklerini eşlerine verdi. İstanbul’da yaşayan Aygün çifti ile Çanakkale’de yaşayan Yalnız çifti, Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Berber ve ekibinin yaptığı başarılı nakille sağlıkla evlerinin yolunu tuttu.

‘En güzel duygu’
Makine operatörü olan Recep Aygün, bir böbreği eşine verdikten sonra kendini çok daha iyi ve sağlıklı hissettiğini belirterek, “O gülsün, iyi olsun, başka bir şey istemem. Bir yanda bir insan gözünün önünde eriyip biterken sen bacak bacak üstüne atıp bekleyemezsin. İnsanın vicdanına dokunması lazım. En güzel duygu eşime can katmak. Delikanlılık her şeyi yapabilmek değil, yüreğini ortaya koymaktır” dedi.
Halil Yalnız ise, “Hep kadınların eşlerine hayat verdiklerine şahit oluyoruz. Hayat yoldaşlığına çıkıyorsanız kadınla erkeğin bir olması lazım. Kadın-erkek değil biz olunmalı. Erkekler de destek vermeli, hayat vermeli” diye konuştu.

‘Hayatımı hediye etti’
Eşinin böbreğiyle sağlığına kavuşan Arzu Aygün, “Çevremde çok kişi eşim bana böbreğini verince şaşırdı, erkeklerden böyle bir şey çok görmüyoruz. Bana her zaman her şeyde destek oluyordu, üstüne bir de hayatımı hediye etti” dedi. Genetik geçişli polikistik böbrek yetmezliği hastası olan Pınar Yalnız da “Bu yolculuğa çıkarken ‘sağlıkta ve hastalıkta’ sözü lafta kalmadı. Biz bir elmanın iki yarısı olduk. Onun doğum gününde benim ona vermem gereken hediyeyi o bana verdi, böbreğini, hayatımı hediye etti” diye konuştu.

Doktorlardan tam puan
Genç çiftin böbrek naklini başarıyla gerçekleştiren Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Berber, vericilere kapalı yöntemle ameliyat yaptıklarını, sadece üç delik ve kasıkta 5-6 santimlik kesi ile böbreği çıkararak alıcılara yerleştirdiklerini söyledi. Berber, “Günümüzde artık erkeklerin de eşlerine böbreğini verdiğine her geçen gün daha fazla rastlıyoruz, bu da sevindirici” dedi.
Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır da “Eskiden olsa bu durumda böbrek nakli yapılamaz diye bırakılabilecek hastalara artık çok gelişmiş yöntemler sayesinde başarıyla organ naklini gerçekleştirebiliyoruz. Her iki hastamızın böbreği de tam kapasiteyle çalışıyor, çiftler son derece sağlıklı. İki hanımın da en büyük şansları hayat arkadaşlarının gerçek hayat arkadaşı olmasıydı. Çok cesur, çok sağlıklı iki adam eşlerine seve seve böbreğini verdi ve hayat hediye etti. Kaçıp gitmek yerine bizzat eşleriyle tek yürek olduklarını, yürekli olduklarını ispat ettiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yarım asırlık aşkına böbreğiyle can verdi
Antalya’da ilkokul yaşlarından itibaren sevdiği ve 46 yıl önce evlendiği eşi Miyase Soycan ile hayatını paylaşan 66 yaşındaki Mehmet Soycan, böbrek yetmezliği çeken eşiyle böbreğini de paylaştı. 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken eşine 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde böbreğiyle hayat veren Soycan, “Eşim hastayken üzülüyordum. Nasıl üzülmeyeyim, o benim 46 yıllık eşim, aşkım, sevgilim. Şimdi çok mutluyum. Böbreğimi verirken hiç tereddüt etmedim. Birini daha istese onu da veririm” dedi. Önce by-pass ardından da böbrek nakli olan Miyase Soycan ise, “Çocukluğumuzdan bu yana birbirimizi severdik. O sevgi yıllarca devam etti. Bana sevgililer gününde en güzel hediyeyi, sağlığımı verdi”
diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Aldığım en değerli hediye’
Bursa’da fabrika işçisi Bilal Geçit’e (27), Rabia Geçit’le (24) evlendikten bir yıl sonra böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 5 yıldır diyalize bağımlı yaşayan Geçit’in anne ve babasında da böbrek rahatsızlığı olması nedeniyle uzun süre uygun donör bulunamadı. Doktorların, zor bir ihtimal olarak görmelerine rağmen, yapılan testlerin sonucunda eşinin dokularının Bilal Geçit’e uyduğu belirlendi. Başarılı bir operasyonla eşinin böbreği nakledilen Geçit, “Hayatımın en değerli hediyesini aldım Eşime çok teşekkür ediyorum, sağlığımı geri kazandırdı” dedi.
AA


Felçli eşine 15 yıldır sevgiyle bakıyor
Sakar-ya’da yaşayan İsmail Özkaya, beyin kanaması sonucu felç olan 68 yaşındaki eşi Zeynep Özkaya’ya 15 yıldır sevgiyle bakıyor. Eşini hiç yalnız bırakmayan İsmail Özkaya, ilerleyen yaşına rağmen onun adeta eli ayağı oluyor. Özkaya, 50 yıldır evli olduğu eşinin her türlü ihtiyacını bıkmadan karşılıyor. Komşusunun kızı olan eşiyle severek evlendiğini ve bu evlilikten 4 çocuk sahibi olduklarını belirten İsmail Özkaya, “Eşime 15 değil 25 yıl daha bakarım. Bizi ancak Allah ayırır. Bizim sevgimiz 3 gün değil mezara kadar” dedi.
AA