Gündem Onlar 220 saat süren savaşın kahramanları

Onlar 220 saat süren savaşın kahramanları

08.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yüreğini yakan orman yangınları 220 saat sonra söndürüldü. Ormanları kül eden alevlerle insanüstü bir gayretle mücadele eden söndürme ekipleri, canlarını hiçe sayarak ‘yeşil vatan’ı korudu

Onlar 220 saat süren savaşın kahramanları

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangınlarına müdahale için ülkenin dört bir yanından gelen orman işçileri, 220 saatte söndürülen yangın boyunca canlarını hiçe sayarak, alevlerle mücadele etti. Çoğu “geçici orman işçisi” sıfatıyla çalışan işçilerin tek istekleri ise, ailelerini geçindirebilmek için kadroya alınarak 12 ay çalışmak.

Haberin Devamı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da çıkan ve Akseki, İbradı, Gündoğmuş, Alanya sınırlarındaki mahallelerde de etkili olan orman yangını önceki gün kontrol altına alındı. 10 günde kontrol altına alınan yangın bölgesinde sekiz uçak, iki İHA, 19 helikopter, bir insansız helikopter, 1832 araç ve 6 bin 511 personelle günde ortalama 1650 sortiyle havadan su atılarak müdahale edildi.

Gözlerini kırpmadılar

Beş ilçede 48 mahalleye büyük zarar veren yangında 1352’si ağır hasarlı olmak üzere 2 bin 164 bina hasar aldı. Yangında ikisi ormancı yedi kişi yaşamını yitirirken, 770 kişi ve görevli etkilendi, bir kişi de “yangın çıkarmak”tan tutuklandı. Ekipler, 220 saatte söndürülen yangınların ardından soğutma çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

Yangına destek için Diyarbakır’dan Yalova’ya ülkenin dört bir yanından Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan orman işçileri, ailelerini, yaşamlarını geride bırakıp söndürme çalışmalarına katılmak için arazözleriyle bölgeye geldi. Orman işçileri, yangının en yoğun olduğu noktalarda gözlerini kırpmadan, canlarını hiçe sayarak, günlerce uykusuz ve yorgun, kilolarca ağırlıkta hortumları kucaklayıp alevlerin arasına girdi.

Onlar 220 saat süren savaşın kahramanları

Arazözleri evleri oldu

220 saat alevlerle savaşan cesur yürekli kahramanlar, uçurumların kenarından bile korkusuzca geçtikleri arazözlerini de evleri olarak kullandı. Günün büyük bölümünde çalışan işçiler, gece saatlerinde boşluk olursa arazözün üzerinde, direksiyonda ya da buldukları bir taşın üzerinde az da olsa uyuyup dinlenmeye çalıştı. Yangına müdahale ile geçen gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla yanlarındaki kumanyalarla arazözün üzerinde kahvaltılarını yapan kahramanlar, duş almak veya kıyafetlerini yıkamak için arazözdeki suyu kullandı.

2 işçi hayatını kaybetti

Karabük’ten müdahale için gelen Cihan Toşur’un yangında yaralanan kolunu sarıp görevine dönmesi, işçilere büyük motivasyon kaynağı oldu. Yangına müdahale sırasında yanan arazözün içinde kalarak hayatını kaybeden Erdal Tovka ve Yaşar Cinbaş için ise büyük üzüntü yaşandı. Ancak yaşadıkları üzüntü, orman işçilerini mücadelelerinden vazgeçirmedi.

Haberin Devamı

Sesi titreyerek konuştu

Kızıldağ’daki yangın sırasında uzun süredir görüşemediği ailesini arayarak, hasret gideren orman işçisi Hüseyin Özyalçın, eşi yangının ne zaman biteceğini sorunca sesi titreyerek, “İnşallah bir an önce biter” cevabını verdi. Özyalçın, bu görüşmeden kısa süre sonra ise yangının bittiğini müjdeledi. l ANTALYA DHA

Tek istekleri kadro

Yangınlarda büyük kahramanlık ve fedakârlık göstererek mücadele eden işçilerin en büyük sorunu ise, “geçici orman işçisi” sıfatıyla çalışıyor olmaları. 5620 sayılı kanuna göre geçici işçi sıfatıyla dokuz ay 29 gün çalışan, ailelerini geçindirebilmek için gündelik işlere de giden işçilerin en büyük isteği ise kadrolu olarak 12 ay boyunca çalışmak. Isparta’dan gelen Servet Ünal, “Yoğun bir şekilde mücadele verdik. Uyku durumumuz üç günde en fazla 1.5 saat oldu. Bir ağacı kurtarmak bizim için büyük bir mutluluk” dedi.