Gündem Onlara işsizlik piyangosu çıktı!

Onlara işsizlik piyangosu çıktı!

28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kafkas Üniversitesi’nin taşeron güvenlikçileri kadro umarken 2 Nisan’da işsiz kalacak. Nedeni, kısa bir dönem işten çıkarılmaları

Onlara işsizlik piyangosu çıktı

Kafkas Üniversitesi’nde yıllardır taşeron işçi olarak çalışan 82 güvenlik görevlisi, bağlı oldukları firmaya yönelik PKK/KCK soruşturması başlatılınca 15 Kasım 2017’de sözleşmeleri fesh edilerek işten çıkarıldı. Birçoğu 10 yıldan fazla süredir aynı görevde bulunan işçiler, yeni kurulan firmanın kadrosuna alınarak 15 Aralık’ta tekrar işe alındı. İşe dönüş mutluluğu yaşayan güvenlikçilere, geçtiğimiz günlerde 2 Nisan itibariyle yine işsiz kalacakları iletildi. Nedeni ise güvenlik hizmetlerinin kadroya geçirilmesi ve 82 işçinin taşerona kadroya geçiş sağlayan KHK kapsamında yer alan 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışmıyor oluşları. Rektörlüğe kadro hakkından faydalanmak için itiraz dilekçesi yazan işçilere, rektörlükten ret cevabı geldi.

Haberin Devamı

‘Tek çıkış yolu işe iade’

İşçilerin avukatı Mesut Can Tarım, “Çalıştıkları firma hakkında soruşturma başaltılınca İç İşçileri Bakanlığı da söz konusu firma ile sözleşmenin hemen sona erdirilmesini ve yeni firma ile sözleşme yapılması talimatı veriyor. Ama normalde pazarlık ihale usullerinde 1 haftada gerçekleşebilirken, bu ihale 31 günde tamamlanıyor, ilk sıkıntımız burada başlıyor. Çünkü işçilerin çalışmadıkları 1 aylık süre 696 sayılı KHK taşeronda milat olarak kabul edilen 4 Aralık’a denk düşüyor. 4 Aralık’ta fili olarak çalışmadıkları için kadro alamıyorlar. Bunun üzerine hemen işe iade davası açtık ama KHK’daki işe iade kıstası kaldırıldı. Bürokrasi nedeniyle onlarca insan mağdur olacak. Bu işçiler ortalama 10 yıldır aynı yerde çalışıyor ama 4 Aralık’ta çalışmadıkları için onca yıl boşa gidecek. Aralarında, ailesine bakmakla yükümlü olanlar var, eşi kanser olan var. Kredi ödeyeni, çocuk okutanı var” dedi.

Haberin Devamı

Üniversitede 13 yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışan Canan Özdem, “Kadromuz olacak derken 82 çalışan birden işsiz kaldık. 1 ay işsiz kalmam da benim suçum ne? İşsiz kalınca ne yapacak bu kadar insan? Kadroya alınmadığımız gibi işsiz de kalacağız” dedi. Aynı mağduriyeti yaşayan İnan Kından ise, “Soruşturma onlara açıldı bizler işsiz kaldık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a ve valiliğe söyledik. Bize konun halledeceği söylendi. Kars küçük bir yer ve çalışma alanı çok dar” diye konuştu.