Gündem ‘Önlem alınmazsa iklim göçü başlar’

‘Önlem alınmazsa iklim göçü başlar’

15.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya İklim Günü’nde ürküten tablo! İklim krizinin can kayıplarına yol açtığını belirten bilim insanları, önlem alınmazsa iklim göçü veya su savaşları gibi kavramların da gündeme geleceğini belirtiyor.

‘Önlem alınmazsa iklim göçü başlar’

Gökhan Karakaş - Dünyayı tehdit ederken en büyük çevre felaketi olduğu gerçeği her geçen gün daha iyi anlaşılan iklim değişikliğiyle mücadele etmek için her 15 Mayıs, küresel olarak Dünya İklim Günü olarak kabul ediliyor. Sosyal değişim platformu Change.org Türkiye, iklim kriziyle mücadele için başlatılan 70 imza kampanyasına 700 binden fazla kişinin destek olduğunu belirtirken, Türk halkının gerekli duyarlılığı ortaya koyduğunu belirtti. 2021 yılında bin 24 aşırı ve beklenmeyen hava olayının meydana geldiği vurgulandı. 

Haberin Devamı

Ani fırtınalar, tahmin edilemeyen dolu yağışları, sele dönüşen yağmurlar ve aşırı sıcaklıkla felakete dönüşen orman yangınları iklim değişikliğinin yakın gelecekte Türkiye’de kendisini daha çok göstereceğini kanıtlıyor. 

‘MÜFREDATA DA EKLENSİN’ 

İklim krizinin olumsuz etkileri Türkiye’de hissedilirken, bilimsel raporlar Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu gösteriyor. İklim krizinin can kayıplarına yol açtığını belirten bilim insanları, önlem alınmazsa iklim göçü veya su savaşları gibi kavramların da gündeme geleceğini belirtiyor. Karbon salınımını azaltarak 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5 derecenin altına tutmanın önemini vurgulamak için 15 Mayıs Dünya İklim Günü’nde sosyal değişim platformu Change.org Türkiye, şimdiye kadar bu konuda düzenlenen kampanyalardan örnekler verdi. 

Haberin Devamı

Türkiye’nin iklim mücadelesinde en çok “İklim acil durumu ilan edilsin”, “Türkiye 2030’a kadar kömürden çıksın”, “Akbelen Ormanı kömür madeni için kesilmesin”, “Zeytinime dokunma”, “Yeni bir orman kanunu düzenlensin”, “Kuraklık doğal afet sayılsın” gibi önemli kampanyaların öne çıktığı vurgulanırken, 700 bin kişinin duyarlılıkla imza attığı öğrenildi. 

KAMPANYALAR ARTIYOR

Orman yangını ve sel felaketleriyle ilgili haberlerin 7 bin 400 mecrada konuşulduğu ve İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın yaptığı “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2021” sonuçlarına göre, Türkiye’deki her dört kişiden üçünün iklim krizinin insan
faaliyetlerinin sonucu olduğunu düşündüğünün altı çizildi. 

Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, Change.org’da iklim krizi konusunda başlatılan kampanyaların 2021 yılında artarak 191’e ulaştığını, 2022 yılının ilk yarısında artışın sürdüğünü belirtti.