14.03.2015 - 15:42 | Son Güncellenme:
İcra ediyor olduğunuz iş kolu fark etmeksizin, iş yaşamına atılmanız ve devamında belli bir süre çalışmaya devam etmenizin ardından, icra ettiğiniz meslek hayatınızın sonlanması olayına emeklilik denir. Bir birey, ister üniversite mezunu olsun, isterse de tahsil görmemiş olsun, mutlaka bir gün çalışma hayatına girme durumu olacaktır. Bu durumda her birey kendi ayakları üzerinde durmak, kendi imkanları ile kimseye yük ve muhtaç olmadan yaşamak durumundadır. Tabi bu durum, iş hayatı bittiğinde de yani emekliliğe ayrılma durumu gerçekleştiğinde de devam edecektir. İşte bu durumda, emekli maaşı, bizleri olumsuz durumlar yaşamaktan kurtaracaktır. Fakat ileride emekli maaşı alabilmek için, çalışma hayatı devam ederken, belli bir miktar olan prim ücretlerinizi, düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir.
Son yıllarda internet kullanımının da artması ile birlikte, devlet de bazı internet uygulamalarına yönelmiş durumdadır. Devletin oluşturup düzenlediği bu uygulamalarından, emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama işleminin nasıl yapıldığının bilgisine, bu yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Şimdi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun oluşturup düzenlediği, emekli maaşı sorgulaması işlemini anlatalım.
Emekli Maaşı Sorgulama
SGK’nın bir uygulaması olan, emekli maaşı sorgulaması sisteminde, bağlı olarak çalıştığınız kurumun ne olduğu önemli değildir. Yani bağlı olarak çalıştığınız kurum, SGK’nın, SSK – 4A, Bağkur – 4B ve Emekli Sandığı – 4C kurumlarından her hangi biri olabilir. Bu kurumların hepsi için emekli maaşı sorgulaması iki şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemler ise şu şekildedir;
1) e-devlet şifresi ile yapılan SGK emekli maaşı sorgulaması
Emekli maaşı sorgulaması işlemine başlamak için ilk önce;
sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Burada açılan e-devlet sayfasında bulunan ve kimlik doğrulaması yapmak amacı ile düzenlenmiş olan, Kimliğimi Şimdi Doğrula yazan bölümü tıklayınız. Ardından, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yine bu sayfada bulunan ilgili bölümlere doldurunuz. Daha sonra, Sisteme GirişYap yazan bölüme geliniz ve burada açılan sayfada bulunan E-Hizmetler yazan alanı tıklayınız. Ardından, burada bulunan ve,SGK yazan bölümü işaretleyiniz. Daha sonra, karşınıza gelen ekranda yer alan, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kurumları içinden, sigortalı olarak çalıştığınız kendi kurumunuzu bulunuz. Bu şekilde yaptığınız takdirde, SGK emekli maaşı sorgulaması işleminizi yapabilirsiniz.
2) E-SGM ile yapılan SGK emekli maaşı sorgulaması
Emekli maaşı sorgulaması işlemine başlamak için ilk önce;
SGK’nın sayfasında yer alan E-SGM hizmet sorgulama ekranına giriş yapınız. Ardından açılacak olan yeni sayfada; Uyruk,T.C kimlik numarası,Nüfusuna kayıtlı olunan il,Cilt numarası,Doğum yılı,şeklinde düzenlenmiş olarak bulunan bölümleri doldurunuz.Ardından, sigortalı olarak çalıştığınız kurumunuzu (4A-SSK, 4B-Bağkur ya da 4C-Emekli Sandığı) seçiniz. Son işlem olarak, Sorgulayazan bölümü işaretleyiniz.
Şimdi de yine SGK’nın düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplaması işlemini anlatalım;
Emekli Maaşı Hesaplama
Her üç kurum ( SSK – 4A, Bağkur – 4B ve Emekli Sandığı – 4C) için farklı şekillerde yapılan SGK emekli maaşı hesaplama işlemi aşağıda anlatıldığı şekildedir.
SSK – 4A kurumu için emekli maaşı hesaplama
Öncelikle, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından açılan yeni sayfada yer alan; SSK Sicil Numarası, T.C. Kimlik Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi şeklinde sıralanmış olan bölümleri doldurunuz. Daha sonra, SGK’nın SSK (4A) kolu için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplaması sistemine giriniz. Son olarak, Sorgula seçeneğine tıklayınız.
BAĞ-KUR - 4B kurumu için emekli maaşı hesaplama
İlk önce, SGK’nınBAĞ-KUR için oluşturmuş olduğu emekli maaşı hesaplaması uygulamasına giriniz. Daha sonra buradaki bölümlere, T.C kimlik numaranızı ve bağlı olarak çalıştığınız kurumunuzu ve güvenlik kodunu yazınız. Son olarak, sorgulaseçeneğine tıklayınız.
Emekli Sandığı – 4C kurumu için emekli maaşı hesaplama
İlk olarak, SGK’nın Emekli Sandığı (4C) kurumu için oluşturmuş olduğu emekli maaşı hesaplaması sistemine giriniz ve sonra açılan sayfada; derece, kademe ve ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminat şeklinde sıralanmış olan bölümleri doldurunuz. Ardından; hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı ve aylık aldığınız tarih, şeklinde düzenlenmiş olan bölümleri de doldurunuz. Son olarak, hesaplamayazan butonu seçiniz. Bu şekilde, emekli maaşı hesaplamanızı yapabilirsiniz.